Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6803 Norsk Maritimt Museum får økonomisk støtte til kjøp av klimastyrt utstillingsmonter

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. februar 2021 besluttet å innvilge kr. 1 mill. til ovennevnte prosjekt.

Norsk Maritimt Museum søkte om tilskudd til sikring av to båter fra vikingtiden i forbindelse med gjennomføringen av Vikingbåtprosjektet.

Vikingbåtprosjektet er et samarbeid mellom Vikingskipshuset (Kulturhistorisk museum/UiO) og Norsk Maritimt Museum (NMM). Det er NMM som er prosjektleier og har hovedansvaret for gjennomføringen.

NMM er landets største sjøfartsmuseum, og er en avdeling under Stiftelsen Norsk folkemuseum. Museet har et nasjonalt samfunnsansvar for å bevare og formidle den maritime kulturarven. I tillegg til utstillingene har museet en stor stab av fagfolk innen både historie, arkeologi og maritimt håndverk. Båtbyggeriet er et viktig ledd i NMMs satsing på kystkultur og maritime håndverkstradisjoner.

Vikingskipshuset i Oslo er Norges mest populære museum med over 600 000 besøkende årlig. Siden begynnelsen av 1900-tallet har vikingskipene vært nasjonale ikoner, og millioner av mennesker fra inn- og utland har latt seg fascinere av disse enestående og velbevarte gjenstandene.
I forbindelse med at det skal bygges et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy vil Vikingskipshuset være stengt for publikum i perioden 2021 til 2026. Med dette prosjektet ønsker museene å tilby publikum en ny attraksjon mens Vikingskipshuset er stengt. Vi planlegger å flytte to originale vikingtidsbåter fra Vikingskipshuset til Båtbyggeriet på NMM. Deretter skal det bygges en rekonstruksjon av den største av de to vikingtidsbåtene. For første gang vil det være mulig å se den originale vikingtidsbåten samtidig som det bygges en rekonstruksjon.

Naturvitenskapelige undersøkelser viser at vikingtidsbåten som skal rekonstrueres ble bygd i Viken. Den er dermed den eneste vikingbåten i Norge som kan knyttes til Oslofjorden. Når Oslos eldste historie skal fortelles er det gjerne middelalderen som fremheves. Vikingtiden har hittil fått liten eller ingen plass.

Vikingbåtprosjektet vil sikre NMM posisjon som Norges kunnskapssenter for studier og rekonstruksjon av historiske båter. Båtbyggeriet flyttes til et større lokale inne i museets hovedbygning. Båtbyggeriet vil da bli tilgjengelig for publikum via bryggeanlegget rett utenfor. Det får også en naturlig beliggenhet i tilknytning til fjorden og med utsyn mot Oslo havn.

Vikingtidsbåtene som skal stilles ut i Båtbyggeriet er uvurderlige og representerer kulturarv av internasjonal klasse. For å sikre disse verdifulle museumsgjenstandene optimale bevaringsforhold må de stilles ut i en klimastyrt glassmonter.

En slik klimamonter må plass bygges i lokalet før båtene kan flyttes til NMM.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss