Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6860 Stiftelsen Gamle Gibostad får økonomisk støtte til istandsetting av kaianlegg

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. februar 2021 besluttet å innvilge kr. 300.000 til ovennevnte prosjekt.

Tiltaket skal foreta istandsetting av kaianlegg foran Materialhandelen. Videre skal arbeidet med utskifting av stolper under selve Materialhandelen sluttføres. Arbeidet utføres etter antikvariske retningslinjer, og med nødvendige søknader om dispensasjon i h.h.t. endringer fra original utførelse.
Det skal foretas rivning av eksisterende kaianlegg og bygging av ny kai.

Tiltaket er basert på tilstandsvurderingen gjennomført av Nord norsk Bygningsvernsenter i november 2019.

Stiftelsen Gamle Gibostad ble opprettet 22. mai 2014. Stiftelsen ble opprettet av lag og foreninger, bedrifter, privatpersoner og Senja kommune. Stiftelsens formål er å sikre, bevare, utvikle og formidle historien og kulturhistorien på og fra Gibostad. Stiftelsen GG har på vegne av fellesskapet kjøpt eiendommen Sjyveien 5. Eiendommen består av overbygget brygge på om lag 400 m2, heretter kalt Materialhandelen, samt et tilhørende kaianlegg på om lag 150 m2, knyttet til Materialhandelen.

Materialhandelen og kai er oppført i ca. 1956-57, og opprinnelig bygget som materialhandel for Gibostad Trelastutslag AL. Gibostad Trelastutsalg AL ble avviklet i 1968, og etter den tid har bygningen vært benyttet som lager for fiskeredskaper av flere eiere. Materialhandelen og kaia har i ettertid ikke vært nevneverdig oppgradert. Hele anlegget har betydelige skjevheter på grunn av at fundamentet har seget og peler/stolper har råtnet av. Kai-dekket er råteskadet og bærekonstruksjon (tenger) er knekt. Samtlige skråbånd for avstivning er råtnet bort og må utbedres. Kaianlegget ble stengt i 2018 av hensyn til sikkerhet.

Stiftelsen arbeider aktivt for å ivareta egen eiendom i form av Brygge og Kaianlegg. Eiendommen, bygninger og kaianlegg til Stiftelsen er et svært viktig element av bygningsmassen i området Gamle Gibostad, og området er av stor historisk betydning for lokalsamfunnet Gibostad, Senja kommune og regionen. Gamle Gibostad har betydelig potensiale til å kunne utvikles til en attraktiv og spennende arena for kulturnæring, bygdeutvikling, reiseliv, næringsliv og lokalsamfunnet i sin alminnelighet.

Samarbeidspartnere og hvem som ønsker å bruke kaianlegget
Stiftelsen Gamle Gibostad samarbeider i betydelig grad med Gibostad Grendeutvalg og Gisund Kystlag. Stiftelsen har siden 2016 arbeidet med understøttelse av Materialhandelen. Arbeidet har bestått i oppjekking, nivellering og utskifting av peler for overbygget brygge kalt Materialhandelen. Arbeidet har i siden 2016 vært støttet av Fylkeskommunen/ Riksantikvaren. Senja kommune er en sentral samarbeidspartner og var en betydelig innskyter ved opprettelsen av Stiftelsen. Senja kommune gir også årlig driftstilskudd til stiftelsen. Senja kommune Næringsfond har allerede støttet arbeidet økonomisk, både med tilskudd et forprosjekt, og til prosjektering av nytt kaianlegg gjennom kommunalt næringsfond.

Riksantikvaren og Senja kommune har gitt midler til prosjektet for istandsetting av kaianlegg. Det arbeides også med å utvikle kultur og aktiviteter "Tvers over sundet" i samarbeid med Midt Troms Museum, på andre sida av Gisundet. Utvikling av besøks-kai og turistnæring, for eksempel i form av turist-fiske, ligge kai for kystfiskere og servicebåter for sjømatnæringen, samt økt adkomst til sjøen for lokalsamfunnet, er viktige og framtidige bruksområder for ei ny kai.

Forbundet Kysten har forespurt og oppfordret Gisund Kystlag til å være arrangør av Landsstevne for Forbundet Kysten i 2022 med utgangspunkt i lokaliteter i Gamle Gibostad. I den anledning er adkomst til akseptable kaianlegg av avgjørende betydning og en forutsetning.

Senja videregående skole, v/Troms og Finnmark Fylkeskommune, har tidligere benyttet kaianlegget mye i forbindelse med Naturbruk Blå linje, og skole- og fiskebåten M/S Skårungen, både for lasting og lossing av fiskeredskaper og fangst. Leieforholdet måtte dessverre avsluttes av sikkerhetshensyn på grunn av status til kaianlegget. Det har siden tidlig 90-tall foregått et kontinuerlig arbeid for å bevare og restaurere gjenstående bygningsmasse i Gamle Gibostad.

Verneverdi:
Gibostad har sin historie fra langt tilbake i tid, og var for over 200 år siden vurdert av kongen i Danmark som ett av to alternativer for å anlegge en by i Nord Norge. Det ble Tromsø.. Gibostad har gjennom flere århundrer vært representert som et viktig handelssted og møtepunkt.
Gamle Gibostad ble i to SEFRAK-registreringer i 1980 og 1990 vurdert som et særegent og verneverdig lite bymiljø som det fantes svært få av i Nord-Norge. I området Gamle Gibostad er det registret fem foreslått vernede bygninger. I området rundt disse bygningene inkluderes også bygning og kaianlegg til Stiftelsen Gamle Gibostad.

Området er unikt med de resterende gamle bygninger dette representerer, og er i dag et landemerke for sin tids handelsvirksomhet og ferdsel på hav og land. Resterende samling av bevarte bygninger må sies å være unikt, og har i tillegg stor lokal og regional verdi, både som anlegg og den historien dette samlet sett representerer. Og det gir muligheter for utvikling, formidling og næringsvirksomhet gjennom vårt felles motto: «Vern gjennom bruk».

Ved å få rehabilitert Kaianlegg og fundamenter for Materialhandelen, vil dette gi muligheter for fremtidig næringsaktivitet og –utvikling, samt reiseliv.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss