Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6861 Museet Midt IKS får økonomisk støtte til restaurering av Berggården gamle handelssted

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. februar 2021 besluttet å innvilge kr. 500.000 til ovennevnte prosjekt.

Berggården gamle handelsted i Rørvik er et svært viktig signalbygg i Ytre Namdal, med arkitektur inspirert av de bergenske bygardene fra samme periode. Handelsgården fra slutten av 1870-tallet er en viktig historieforteller som viser hvordan tilflyttende handelsfolk bidro til at kystbyer vokste fram mot slutten av 1800-tallet. Primær årsak til etablering var fiskeriene og beliggenheten ved leia.
Bygningene ble av kommunen avsatt til museumsformål midt på 1970-tallet, og har siden da vært hovedbygning for samlingene og de tradisjonelle utstillingene til Kystmuseet i Nord-Trøndelag. I den 400 kvm store bygningen har Kystmuseet de siste 45 år vist fram handelsmenns liv og virke, samt fiskarbondens kår og hverdagsliv gjennom de siste århundrer.

En tilstandsrapport viser at bygningen er i svært dårlig forfatning, og at skader på hovedtak og grunnmur må utbedres raskest mulig. Museet vil prioritere dette arbeidet, og målsetningen er — under forutsetning av finansiering - å komme i gang med hovedtaket våren 2021.

Taket på kontorutbygget er restaurert utvendig, men fortsatt gjenstår innvendig arbeid med fjerning av fukt-/soppskadete tak og vegger på utbygget. Vinduer til sørveggen vil bli produsert i løpet av våren 2021, siden disse er i så dårlig forfatning at de går i bakken om de åpnes. Dette er i matsalen og kjøkkenet som museet bruker til utleierom og formidling gjennom hele året.

Museet vil selv ha det faglige prosjektansvaret for gjennomføringen. Faglig prosjektledelse v/ seksjonsleder bygningsvern i Museet Midt, og stedlig håndverker, Kystmuseet i Rørvik.
Bygningen med sin historie forankrer regionens rike kyst- og fiskerihistorie som ønsker bevart for framtida.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss