Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6865 Stiftelsen Folldal Gruver får økonomisk støtte til - Sikring av kommunikasjon i besøksgruve

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2021 besluttet å innvilge kr. 150.000 til ovennevnte prosjekt

Stiftelsen Folldal gruver har som formål å forvalte og formidle gruvehistorien 1745-1993. Kulturmiljøet rundt «hovedgruva» i Folldal består av om lag 66 bygninger, samt installasjoner, gruveganger, slagghauger, tipper og andre faste og løse kulturminner etter gruvedrifta. Området framstår som et helhetlig og kompakt bergverksmiljø med et betydelig tidsdyp (ca. 1748-1993) og er regulert for bevaring gjennom egen hensynssone og tilhørende arealformål. Det er et mål at mest mulig av kulturminnet kan ha en aktiv bruk som ikke kommer i konflikt med verneverdiene.

Det har tidligere vært telefonisk kommunikasjon med fjellhallen 600 meter inne i fjellet. Det har imidlertid vist seg krevende å få tak i materiell som gjør denne løsningen levedyktig på sikt. Anlegget mangler også nødvendig fleksibilitet.

Et besøk i gruvene på Kongsberg gjorde stiftelsen oppmerksomme på en oppdatert løsning, der man ved hjelp av en spesiell kabel som monteres, kan få radiokommunikasjon med ethvert punkt i en tunnel eller gruve. En slik løsning vil medføre en vesentlig lettelse av kommunikasjonen når det drives sikringsarbeid i gruva. Det vil også bidra til ekstra sikkerhet under omvisninger og guidede turer, og forenkle kommunikasjonen med kontor/ekspedisjon.

Folldal gruver er et viktig besøksmål i regionen, som særlig sommerstid har mange besøkere i alle aldere. Gruva er regulert til bevaring. Fredningsprosess ble igangsatt i 2018, men er ennå ikke sluttført.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss