Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6867 Verven Kystkultursenter får økonomisk støtte til nytt naust til båten Grønningen

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2021 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Grønningen er Arnulf Øverlands lystbåt som ble bygd på 1930-tallet. Det er en båt som både er unik og tradisjonell, og kanskje en av de første som er bygd som en genuin lystbåt til overnattingsturer. Eieren, samfunnskritiker og forfatter Arnulf Øverland, representerer dessuten både litteratur og andre kunstformer, krigshistorien og verdenshistorien 100 år tilbake i tid. Og ikke minst er sommerturismen i Lillesand representert. Den utviklet seg kraftig etter 2. verdenskrig. Grønningen var stadig å se på fjorden årene mellom 1947 og 1972.

Verven Kystkultursenter, som eier båten, ønsker å ta best mulig vare på den og gjøre den tilgjengelig for publikum. Et egnet bygg er vesentlig for oppbevaring og formidling av denne kulturskatten. Kystkultursenter er en ideell organisasjon som jobber for bevaring og bruk av den lokale kystkulturen. Det legges spesiell vekt på etablering av hensiktsmessige bygg på Verven i Lillesand, bevaring og bruk av tradisjonelle fartøyer, historiske bygninger samt anlegg og kystmiljø for øvrig.

VKS fikk kjøpt Grønningen i 2018. Båten kom på vannet i juni 2020, og har gjennom sommeren foretatt over 20 turer med familien etter Arnulf Øverland, ordfører og rådmann fra Lillesand kommune, bidragsytere og medlemmer. I vår oppnådde båten vernestatus hos Riksantikvaren. Båten vil være i aktiv drift og tilgjengelig for alle de over 1200 medlemmene i Verven Kystkultursenter, og er dermed et sterkt bidrag til «vern gjennom bruk».

Et hensiktsmessig naust er en forutsetning for å kunne ta godt vare på båten. I vinterhalvåret vil bygget verne om båten, det vil pågå vedlikehold og man kan vise frem båten. Om sommeren, når båten er på sjøen, vil bygget fungere som rom for utstillinger, kurs og andre aktiviteter som fremmer den lokale kystkulturen og særpreget i Lillesand.

Om prosjektet “Naust til Grønningen”
Naustet er planlagt å være 14x5 meter, saltak, stående kledning og takstein / teglstein som passer inn i det lokale miljøet på Verven. Det skal være enkel standard, men samtidig god kvalitet og stil slik at bygget fremhever båten og gir et maritimt preg. Naustet skal ha to rom - ett hovedrom for båten, og ett mindre låsbart rom for verktøy etc.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss