Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6919 Museene i Akershus får økonomisk støtte til oppvarmet lager for jernbanemateriell

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2021 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Stiftelsen Lommedalsbanen ønsker å oppføre et varmtlager for historisk og til dels unikt jernbanemateriell. Materiellet lagres per i dag ikke tilfredsstillende i bygninger uten oppvarming, med uheldige konsekvenser bl.a. knyttet til kondensering. Et nytt varmtlager vil i tillegg gi muligheter for formidling blant det lagrede materiellet.

Lommedalsbanen har over tid samlet, vedlikeholdt og formidlet jernbanemateriell fra anleggs-, industri- og forsvarsvirksomhet (600 mm, smalsporet). Dette er jernbaner hvis bruk har vært knyttet til midlertidig virksomhet, og som stadig har blitt nedmontert og fraktet videre til nye steder. Dette har gjort bevaring og dokumentasjon av miljøer og materiell spesielt krevende. I Lommedalen i Bærum har slikt materiell og dokumentasjon blitt samlet og formidlet siden 1979, da 45 meter skinnegang ble anlagt. I dag har banen en sporlengde på ca. 1000 meter. Samlet sett skal Lommedalsbanen gi et inntrykk av hvordan materiellet har blitt brukt opp gjennom jernbanehistorien.

Lommedalsbanen er en privat stiftelse som drives på frivillig basis med støtte fra Bærum kommune og Kulturdepartementet. Miljøet engasjerer ca. 25 frivillige, og samarbeider med et omfattende internasjonalt faglig og frivillig nettverk knyttet til jernbanehistorie. Driften administreres av MiA - museene i Akershus.

Prosjektbeskrivelse:
Jernbanemateriell står i dag i uisolerte og uoppvarmede lokaler. De eksisterende lokalene har dessuten sprengt kapasitet. Et varmtlager vil bidra til bedre vedlikehold for jernbanemateriellet. En konkret utfordring i dag er kondensering, som ved skiftende temperaturer kan gi skader, spesielt på ubehandlede overflater. Ved vinterkjøring utgjør oppstart av nedkjølte motorer en potensiell skade-/slitasjerisiko. Nybygget har et areal på 6,3 x14 meter = 88,2 kvm. Det skal ikke legges inn vann eller avløp i bygningen. Det er viktig å understreke at dette er et lager, og ikke et verksted.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss