Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6928 Fortidsminneforeningen får økonomisk støtte til å brannsikre Garnisonssykehuset i Stavern

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2021 besluttet å innvilge kr. 600.000 til ovennevnte prosjekt

Fortidsminneforeningen er en frivillig og ideell kulturvernorganisasjon som siden 1844 har kjempet for bevaring av landets verdifulle kulturminner. Fortidsminneforeningen har stått fremst i kampen for å sikre og bevare viktige bygninger og bygningsmiljøer for ettertiden, og har i dette arbeidet ervervet eiendommer som ellers ville gått tapt. Foreningen eier og forvalter 40 eiendommer over store deler av Norge. Eiendommene forvaltes og driftes i stor grad av frivillige, og er åpne for publikum.

Garnisonssykehuset ble oppført i 1790, og er et av landets eldste bevarte sykehus. Bygget ble oppført utenfor de ordinære festningsvollene sammen med blant annet kirken og boligkvarterene, men hørte inn under marinebasen Fredriksvern. Garnisonssykehuset utgjør en integrert del av det opprinnelige militære kulturminnemiljøet i Stavern.
Bygningen med eksteriør og interiør ble fredet i 2011. Formålet med fredningen er å bevare Johan Ohlsens gate 8 som et kulturhistorisk og bygningshistorisk viktig eksempel på norsk og sykehusarkitektur fra 1700-tallets siste del. De bevarte interiørene i garnisonssykehusets annen etasje er unike som de eneste bevarte av sitt slag i Norge og som eksempel på en særdeles avansert sykehusplanløsning fra 1700-årene. Det er ikke kjent andre lignende isolatløsninger før siste halvdel av 1800-tallet.

Eiendommen har vært i Fortidsminneforeningens eie siden 2015. De er nå i gang med å tilrettelegge eiendommen for vern gjennom bruk.

Brannsikring av bygningen er viktig med hensyn til den fremtidige bruken. Fortidsminneforeningen har brukt mye tid og ressurser på å prosjektere et brannkonsept som reduserer de fysiske inngrepene i bygningen, men som likevel i hovedsak er i henhold til preaksepterte løsninger i byggtekniske forskrifter (VTEK 17). Passive tiltak som øker brannmotstanden med etablering av isolerte brannceller, rømning via trappeløp i kombinasjon med et heldekkende automatisk varslingsanlegg med direkte varsling til døgnbemannet alarmsentral utgjør nå kjernen i brannkonseptet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss