Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6929 Øystein Ekroll og Trygve Bragstad får økonomisk støtte til flytting og oppgradering av vanntåkeanlegg for å frigi hvelvkjeller til formidling

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2021 besluttet å innvilge kr. 150.000 til ovennevnte prosjekt

Trondheim Tukthus er Norges eneste bevarte tukthus, et monument over rettsvesenet før de moderne fengslenes tid. Anlegget er fredet innvendig og utvendig og består i dag av to bygninger, Kongens gate 85 fra 1773 og Erling Skakkes gate 60 fra 1732.

Bygningene ble kjøpt fra Entra AS i 2017 av oss, Trygve Bragstad og Øystein Ekroll.

I 2009 installerte tidligere eiere et vanntåkeanlegg for begge bygningene. Driftsanlegget ble plassert i den prektige hvelvkjelleren fra 1773 under Kongens gate 85. Dette er en dårlig løsning, delvis fordi kjelleren er fuktig og bare tilgjengelig via en steil trapp, og delvis fordi driftsanlegget skjemmer den ellers godt bevarte hvelvkjelleren.

Etter over ti år trenger driftsanlegget en påkrevd oppgradering og delvis utskifting for ikke å miste godkjenningen. (I disse dager foregår gjenoppbyggingen av de forsvunne fløyene som skal forbinde de to gamle bygningene i regi av firmaet Godhavn AS. De nye fløyene vil gjenskape det lukkete anlegget. Godhavn har vist stort imøtekommenhet og gitt oss mulighet til å kjøpe nytt teknisk rom i kjelleren til nybygget og flytte driftsanlegget dit. Da vil oppgradering til dagens standard skje samtidig).

Prosjekt:
Dersom driftsanlegget flyttes, vil hvelvkjelleren kunne restaureres og gjøres tilgjengelig for arrangementer og omvisninger. En flytting vil kombineres med en nødvendig oppgradering av vanntåkeanlegget, slik at de fredete bygningene vil være tilfredsstillende sikret i mange år framover.

Formålet med arbeidet med Tukthuset:
• Bevare og sette i stand den fredete bebyggelsen på 1500 m2
• Bygge sammen de to husene med kopier av bygningsmassen som ble revet etter fengslet ble nedlagt 1971
• Formidle byggets historie.
• Ta imot grupper på omvisning

Det er 87 hyllemeter arkiv hos Statsarkivet fra de 238 årene tukthuset/ fengslet var i drift. Det gir sammen med dommerprotokoller et unikt bilde av driften og skjebnene. De ønsker forskning og bokprosjekt om dette. Det er laget ca fire mastergrader om Tukthuset. I skrivende stund jobber fire studenter med bachelor-oppgaver om Tukthuset i regi av vår leietaker, Stiftelsen Senter for tidligmusikk, som skal bruke det i historiefortellingen om senteret.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss