Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6930 Øystein Ekroll og Trygve Bragstad får økonomisk støtte til å tilbakeføre inngangsdør til Tukthusets gamle kirkesal/Lagmansrettsalen

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2021 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Erling Skakkes gate 60 og Kongens gate 85 er det eneste gjenstående av de fire tukthusene i Norge. Tukthuset åpnet 1732 og er fredet. I Erling Skakkes gate 60 ligger den gamle kirkesalen. Den er 135 m2 over to etasjer med galleri.

Mot sør (sett utenfra) var det inntil ca 1920 en kirkedør. Den ble fjernet da salen ble omgjort til Lagmannsrettsal i 1920. I dag har lagmannsretten flyttet ut, og salen er nettopp tatt i bruk av Stiftelsen senter for tidlig musikk som vil innrede en konsertsal for barokkmusikk.

Prosjektet:
De ønsker å lage en kopi av døren og sette denne inn på sin opprinnelige plass. Ny dør blir tegnet på grunnlag av bildet. Prosjektet omfatter i tillegg til døren kopi av vindu over døren, og reetablering av steinhelle. Dør og helle skal sikre universell utforming.

På denne måten ivaretar vi fire hensyn:
1. Salen skal nå tas i bruk for konserter og døren vil gjøre at salen tilfredsstiller rømningsvei. Det gjør at det kan tas imot flere besøkende i salen enn med dagens begrensede rømningsveier.
2. Døren er en viktig del av kulturminnet Tukthuset.
3. Døren er viktig for å forstå tukthusklokken på gesimsen. Klokken danner bakgrunnen for romanen «Klokken på Kalvskinnet» av Kristian Kristiansen, som vi ønsker å bruke i formidling av anlegget.
4. Døren gir direkte adgang til salen fra det andre gjenstående bygget (Kongens gate 85). Med denne døren blir det mulig med omvisninger i hele anlegget.

Tilbakeføring ansees som ønskelig fra kulturminnemyndighetene. Saken er tatt opp med fylkeskommunen som riktig myndighet av vår arkitekt. De har ingen innvendinger mot tiltaket.

Formålet med vårt arbeid med Tukthuset:
• Bevare og sette i stand den fredete bebyggelsen på 1500 m2
• Bygge sammen de to husene med kopier av bygningsmassen som ble revet etter fengslet ble nedlagt 1971
• Formidle byggets historie.
• Ta imot grupper på omvisning

Det er 87 hyllemeter arkiv hos Statsarkivet fra de 238 årene tukthuset/ fengslet var i drift. Det gir sammen med dommerprotokoller et unikt bilde av driften og skjebnene. Vi ønsker forskning og bokprosjekt om dette. Det er laget ca fire mastergrader om Tukthuset. I skrivende stund jobber fire studenter med bachelor-oppgaver om Tukthuset i regi av vår leietaker, Stiftelsen Senter for tidligmusikk, som skal bruke det i historiefortellingen om senteret.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss