Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7222 Fortidsminneforeningen får økonomisk støtte til restaurering av Toralvhuset på Røst - fase 1

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 25. august 2021 besluttet å innvilge kr. 1,5 mill. til ovennevnte prosjekt

Fortidsminneforeningen har med støtte fra Stiftelsen UNI igangsatt prosjektet Husbruk. Dette arbeidet er godt i gang, og de første Husbruk-prosjektene etableres i disse dager. Lanseringen av Husbruk har også gitt henvendelser om eiendommer som faller utenfor de etablerte rammene i Husbrukprosjektet. Fellesnevneren er at eiendommene har store kulturhistoriske verdier, men er i svært dårlig teknisk stand. Fortidsminneforeningen har imidlertid lange tradisjoner for å redde kulturminner, og foreningen ønsker derfor å finne løsninger for et par av disse eiendommene. En av dem er Toralvhuset på Røst.

• Toralvhuset står på Kårøya på Røst i Nordland. Huset er oppført omkring år 1900, trolig som et ferdighus i maskinlaft, kledd med perlestaffpanel. Toralvhuset har vært husvære for fiskere, sauebønder og duninnsamlere. Siste eier av Toralvhuset var Toralv Mikalsen. Han omkom i 1974 og huset har stått tomt siden. Med årene har fuglene tatt huset i sin besittelse. I dag står Toralvhuset nær som en ruin. Huset er et hyppig fotografert kulturminne, og er tema for en rekke artikler og oppslag i media.

• Toralvhuset er i dag i dårlig forfatning. Hjørnet fasade sør-vest mangler, og også store deler av ytterveggen fasade sør. Vinduene er stort sett uten glass. Det er videre noe råteskade i konstruksjonen i gavlveggen mot vest. På tross av dette er huset i overraskende god stand, blant annet er taket rimelig tett. Huset står videre luftig til, noe som har forhindret de største råteskadene.

• Toralvhuset er et spesielt kulturminne som krever grundige verdivurderinger i forkant av istand-settingen. Huset er kjent som en ruin, og disse verdiene må ivaretas, samtidig som huset skal reddes og gis en ny bruk.

Fortidsminneforeningen har startet dialog med Norsk Ornitologisk Forening om bruk av Toralvhuset når istandsettingsarbeidene er ferdig. Huset er tenkt benyttet som base for Norsk Ornitologisk Forenings aktiviteter på Røst.

Etter Fortidsminneforeningens vurderinger har Toralvhuset verdi som et historie-fortellende element over primærnæringene som i stor grad har preget Norges historie, spesielt i nordområdene. Toralvhuset har også særs høye formidlings- verdier som et av Norges mest fotograferte kulturminne.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss