Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7393 Stiftelsen Norsk Hestesenter får økonomisk støtte til rehabilitering av Det lille ridehuset

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 1. desember 2021 besluttet å innvilge kr. 300.000 til ovennevnte prosjekt

«Det lille ridehuset» på Norsk Hestesenter, Starum, er et viktig krigsminne lokalt, og trolig med regional verneverdi. Starum er en tidligere eksisplass og militærleir. Rundt midten av 1800-tallet ble det anlagt eksisplass og fra 1888 ble det mer fast organisert virksomhet på Starum, da Hæren etablerte Træncorps/Trenkorps.

I 1896 kjøpte Forsvaret eiendommen Starum. Under den tyske okkupasjonen av Norge fra 1940 - 1945 ble Starum brukt av tyske soldater. Det var 1200 tyske soldater på Starum ved kapitulasjonen i 1945. Det lille ridehuset ble oppført av tyskerne i denne perioden, byggeår antas 1942.

Det er uttalt av Mjøsmuseet at dette er et av de få gjenværende ridehusene oppført av tyskerne, og at bygningskonstruksjonen er svært interessant.Forsvarets hestetjeneste ble avviklet i 1987, og Stiftelsen Norsk Hestesenter ble etablert og overtok driften og eier bygget en dag i dag. Norsk Hestesenter er nasjonalt kompetansesenter som har som formål å fremme kvaliteten av hesteholdet og være det høyeste faglige senteret for avl av hest og utdanning av hestepersonell i Norge.

«Det lille ridehuset» viser tegn på lett framskredet forfall. De ønsker nå å få kontroll på vedlikeholdet før det oppstår setningsskader og større råteproblematikk. Det lille ridehuset er et bygg som er i daglig bruk som ridehus og en viktig del av anlegget og driften til Norsk Hestesenter. Det er med sin størrelse bedre egnet og brukes daglig til rideskole for barn og ungdom og trening av unghester. Allmenheten har tilgang til det lille ridehuset og senterets aktiviteter. Det lille ridehuset leies også ut til hundetrening.

I flg Mjøsmuseet er dette et viktig kulturminne som må ivaretas.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss