Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6168 Ingrid Blessom får økonomisk støtte til Stm229 - Restaurering av hovedhuset i Uleberg, trinn 1

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 5. mai 2020 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Hovedhuset i Uleberg i Vågå er en arkitektonisk perle bygget i 1750 og fredet av Riksantikvaren allerede i 1923. Etter lengre tids forfall skal hovedhuset restaureres til fordums prakt.

Uleberg er den første gården man ser når man kjører inn mot Vågåmo fra Otta langs riksveg 15. Gårdsanlegget ligger langs idylliske Vågåvatnet, godt synlig fra Riksvegen. Gården har i sin tid har vært en privat sorenskrivergård. Tunet er et langstrakt, svært intakt tun, med flere eldre laftede bygninger - kårbolig, eldhus, to stabbur, låve og fjøs i tillegg til hovedhuset.

Ifølge antikvariske myndigheter er formålet med fredningen å ta vare på hovedbygningen som et arkitektonisk og bygningshistorisk viktig eksempel på en midtgangsbygning oppført rundt 1750 i en kombinasjon av tradisjonell byggeskikk fra Nord-Gudbrandsdalen og en mer bymessig klassisistisk stil.
Det unike og spennende med bygningen er at svært lite er gjort de siste 70 årene. Dette gjør at bygget har en høy grad av opprinnelse og autentisitet med mange verdifulle arkitektoniske og kulturhistoriske detaljer intakt.

I fredningen er det særlig lagt vekt på indre flater som tømmervegger, listverk og panel. Dette ble dekt med nyere panel. Eierne sine ambisjoner og ønsker er nå å tilbakeføre huset til slik det var da fredningen ble vedtatt. Ved hjelp av arkitekt er det møysommelig fjernet et panelbord i hvert rom. Under denne kom det fram dekorerte speilvegger i begge stuene. I den ene stuen; nydelige rosafarger med innslag av okergult og grønt - og fra gamle fotografier kan man se sjablongmaling i himlingen. I den andre stuen ble det avdekket en havgrønn speilvegg. På kjøkken, trygt gjemt under panel, ligger det flatteljet tømmer i nydelig blå/ grønn farge.

Etter avtale med direktør Erik Lillebråten i Norsk Kulturarv skal restaureringen presenteres i Norsk Kulturarv sitt magasin «Kulturarven» som en følgeartikkel over flere utgaver. Restaureringsprosessen kommer også til å bli dokumentert i andre publikasjoner og sosiale medier.

Etter lang tids forfall der gården i flere år sto uten formell eier, er gården nå blitt overtatt av Ingrid Blessom. Blessom sin tippoldefar, Sigurd Hovda, kjøpte sorenskrivergården Uleberg i 1915 og bodde der med sine barn og barnebarn. Blessom har stor interesse og erfaring i å ta vare på verneverdige bygg og er også med i styret for Fortidsminneforeningen i Nord-Gudbrandsdalen.

Ønsket er at hovedhuset skal tilbakeføres til å bli familiebolig - slik det tidligere har vært og at resten av tunet når det istandsettes kan benyttes til formidling av kulturarven i Nord-Gudbrandsdalen. Arbeidet skal deles inn i trinn 1 og trinn 2. Arbeidet som er skissert overfor skal defineres som trinn 1.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss