Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6179 Stift. Jærmuseet får økonomisk støtte til - Sprinkelanlegg ved Limagarden

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 5. mai 2020 besluttet å innvilge kr. 300.000 til ovennevnte prosjekt

Ansvarleg søker er Stiftinga Jærmuseet som er eit regionmuseum for kommunane, Randaberg, Sola, Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå, samt regionalt vitensenter for Sørvestlandet. Det er eit konsolidert museum med hovudkontor på Vitengarden, Nærbø i Hå kommune, og driv ulike museumsanlegg i alle dei sju stiftarkommunane.

Limagarden ligg i ei bratt skråning på sørsida av Limavatnet i Gjesdal kommune. Same familie budde på garden frå 1540. Fram til 1858 låg bruket noko lengre aust då heimehuset og fôrløa blei flytta til nåverande stad. Dei andre gardshusa blei nybygd på staden dei står i dag. I 1985 testamenterte dei siste eigarane av garden bygningar, reiskap, utstyr og innbu til Gjesdal kommune. Kommunen dreiv garden som bygdemuseum frem til konsolideringa med Jærmuseet i 2004.

I Gjesdal kommune er dette tunet det einaste i sitt slag som er vernet, og det vil være eit stort tap for kommunen og fylket forøvrig dersom det blir øydelagt av hærjing, innbrott og brann. Limagarden blir som museumsobjekt håndtert som om den var fredet - såkalla museumsfreding.

Sikringstiltak på Limagarden er høgt prioritert i Jærmuseet sin sikringsplan både på grunn av den kulturhistoriske verdien men og fordi bygningane ligg tett og garden har ein isolert plassering. Nå står installasjon av eit vasståkeanlegg for tur. Det er eit omfattande prosjekt de står overfor med vasståke i heimehuset i til dels store bygningar. Det skal dessutan byggas sprinklarsentral og gravas mellom bygningane.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss