Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6188 Museene i Akershus får økonomisk støtte til - Istandsettelse av Bodinsmia ved Eidsvoll museum

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 5. mai 2020 besluttet å innvilge kr. 350.000 til ovennevnte prosjekt

MiA – Museene i Akershus søker om støtte til sikring og istandsettelse av Bodinsmia i Eidsvoll. Bodinsmia eies av Eidsvoll kommune, men driftes av MiA. Eidsvoll museum er en avdeling av MiA, som er organisert som en stiftelse med underliggende museer i alle fylkets regioner.

Bodinsmia som den står nå, ble bygget etter at den forrige smia til Gustav Bodén brant i 1918. Smievirksomheten ble samtidig flyttet fra sin plass ved elven Holtåa til sin nåværende plassering, da en ikke lenger var avhengig av vannkraft for å drive maskinene, men kunne bruke elektrisk kraft. Gustav Bodén og hans sønner drev smia til 1960-tallet, og fra 1989 har den tilhørt Eidsvoll kommune og vært en del av Eidsvoll museum. Siden 2012 har Eidsvoll museum vært drevet av MiA.

Bygningen har stått ubrukt i veldig mange år. Bygget bærer preg av manglende vedlikehold over tid, og naturlig nedbryting. Det er reparert taklekkasjer og taket synes tett. Fasader bærer preg av fuktbelastning over tid. Dette skyldes lav klaring mellom terreng og kledning, vegetasjon inntil vegger og manglende overflatebehandling over lang tid. Det er råte i deler av bærende konstruksjoner i gulvbjelker og loftbjelker, samt i bunnsviller til yttervegger. Store skjevheter og svanker i byggets nordre del. Søndre del (laftet) er i bedre stand.

Bodinsmia er ikke fredet, men både MiA og Eidsvoll kommune anser smia for å ha stor verneverdi.

MiA – Museene i Akershus har knapt med midler til vedlikehold av bygninger. Eidsvoll kommune har også lite ressurser, men for 2020 er det avsatt et ekstratilskudd til vedlikehold, slik at MiA har 100 000 kr. til disposisjon til Bodinsmia og dette prosjektet (alle priser er uten MVA).

Bodinsmia er en del av det småindustrimiljøet som ble etablert rundt Holtåa på siste halvdel av 1800-tallet. Det var svenske Gustav Bodén som kjøpte en nedlagt nålefabrikk ved Holtåa og startet en smie der på slutten av 1880-tallet. Etter få år var 22 karer i arbeid der. Da smia brant ca. 1918 ble det bygget en ny litt unna elva, for nå var ikke lenger maskinene avhengig av vannkraft, bare elektrisitet. Tre av sønnene drev smia videre etter faren, og de produserte alle slags redskaper som trengtes i jordbruket, også kjerrehjul.

Bodinøkser og barkespader er kjent på hele Østlandet, og det ble en spesialitet de produserte i stor skala. Skogsarbeiderne i områdene omkring kom for å få stålsatt de ødelagte øksene sine på nytt. Behovet for bygdesmeder ble mindre utover 1900-tallet. Fabrikker overtok produksjonen av nye redskaper. På 1950-tallet lagde Bodinbrødrene fortsatt sine mest populære produkter, økser og barkespader, men ikke så mye annet. De siste barkespadene ble solgt midt på 1960-tallet.

Bodinsmia er en viktig del av småskalaindustrihistorien i Eidsvoll, og den er viktig å bevare. Smia er i såpass dårlig forfatning at den ikke egner seg for å vise fram, slik den er nå. Taket er tett, men flere vinduer mangler, og det er råteskader både i bærende konstruksjoner og i kledning, og deler av fundamentet er dårlig. Pipa på ildstedet ble tatt ned til under taket ved en tidligere omlegging av taket, slik at smia ikke kan brukes til smiing. For å få ildstedet i brukbar stand må det gjøres større brannsikringstiltak til, samt oppføring av pipe over tak. Vurdert mot mulig bruk, vurderer vi det som lite hensiktsmessig bruk av midler å gjøre et slikt tiltak.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss