Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6195 Nord-Troms Museum får økonomisk støtte til - Restaurering av fjøs ved Holmenes gård

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 5. mai 2020 besluttet å innvilge kr. 40.500 til ovennevnte prosjekt

Holmenes sjøsamiske gård, ligger ovenfor Birtavarre i Kåfjord og er en gård fra midten av 1800-tallet. Familien fra folketellingene er oppført som samiske fastboende (Lappisk). Driftshistorien forteller om gårdens økologiske tilpasninger til de vekslende årstider og ressursene i naturen og fiske i fjord og sesongfiskeri. Gården viser også hvordan et sjøsamisk kombinasjonsbruk ble utført.

Gården består av våningshus, 2 buer, hestestall, vedsjå, gammefjøs med høyløe, et mindre fjøs med høyløe, brønn med vippestang, sommerfjøs. Av nyere bygg finnes det en fjøs oppført i 1964, som har blitt omgjort til lager og kafébygg til for museumsdrift. Gården har også tilknytting til sjø og utmark gjennom rorbu og lauvgamme.

Restaureringsprosjektet påbegynte i 2017 gjennom prosjektbeskrivelse og søknad om støtte fra sametinget og stiftelsen UNI.

Arbeidet med fjøsgammen har blitt utført av snekkere. De tok seg av verste lekkasjene med å erstatte trobord, utskifting av råtne deler, dørstokk og torvholdsbord samt tilført ny torv og noe never.

Restaureringa av sommerfjøset har blitt utført av museets egne håndverkere. Sommerfjøsen fikk skiftet ut to syllstokker med hjelp av donkraft, samt en god del skjelter i vegg er utskiftet. Bygget står ennå med sikring av tak på grunn av total svikt i taksperre. Bygget er også låst av med skråband får å hindre utglidning (tipping) sideveis.

Prosjektbeskrivelse av videre restaureringsarbeid
- I fjøsgammen gjenstår det innredningsarbeid med tilpasning av båser for ku og sau og utskifting av delevegg. Arbeidstid vil bli den største utgiften.

- På sommerfjøsen må man skifte ut taksperren. Taktro og torv må tas ned og skiftes ut. Det samme må man gjøre med vindski og torvhold. Arbeidstid vil nok bli den største utgiften.

Restaureringen skal dokumenteres. Denne dokumentasjonen skal vise arbeidsmetoder, bruk av verktøy, bygningsdetaljer og bruk av bygningen. Dette skal dokumenteres gjennom film, lyd, språk, herunder tradisjonelle ord og uttrykk (samisk og kvensk), og foto. Deler av materialet skal legges ut på museets nettsider og deles med andre institusjoner. Denne dokumentasjonen vil også bli innlemmet i museets samling.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss