Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6200 Trude E. Wilskow Botn får økonomisk støtte til - Restaurering av hovedhuset på Botn Skysstasjon

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 5. mai 2020 besluttet å innvilge kr. 150.000 til ovennevnte prosjekt

Hele anlegget - Botn skysstasjon – i Vinje kommune, var innlemmet i Telemark fylkeskommunes fredningsplan av etter-reformatoriske kulturminner fra 1995. Bygningene hadde status som freda bygg til den omfattende fredningslista ble revidert for noen år siden. Inntil da ble bygningene behandla som fredet. I denne perioden fikk «hotelbygget» og låven tilskudd til utbedring/sikring, da situasjonen for grunnmur og jordtrykk fra løsmasser var prekær. Siden 2005 har det vært kontakt med eier om stabburet, slik at sikring/utbedring kunne gjennomføres. I perioden 2015 til 2019 har det blitt gjort omfattende arbeid på stabburet og det fremstår nå i all sin gamle prakt.

Vegen over Haukelifjell ble bygget 1870-tallet og Telemarkskanalen fram til Dalen sto ferdig på 1890-tallet. Turister fra inn og utland begynte å strømme til den norske fjellheimen og over fjellet til Vestlandet. Botn var opprinnelig gårdsbruk med flere tømmerbygninger. Det ble bygget om i 1864 og stabburet ble flyttet hit fra Edland på 1880-tallet, og bygget om til sitt spesielle uttrykk i nasjonalromantikk/sveitserstil. Hovedbygningen har et karakteristisk pulttak som skiller seg fra det normale i Vinje, men er detaljert i typisk sveitserstil. Fra Dalen til Odda ble det bygget mange turisthoteller i tre, men svært få av disse står fremdeles.

Botn skysstasjon var et særdeles populært foto objekt for datidens fotografer, og anlegget må regnes som det mest fotograferte i turistsammenheng. Kjente fotografer som Wilse, Knudsen, Schøien m fl hadde sine fotostopp her på Botn over mange år.

Den gamle hovedvegen over fjellet gikk gjennom tunet frem til vegen ble lagt om etter krigen. Stabburet er nå ferdig restaurert, og nå står «Hotellet» for tur slik at anlegget kan framstå som en helhet. Det har vært stor interesse for arbeidet, og det er stor interesse for det som skjer videre med anlegget. Miljø og representativitet er høy, og Botn skysstasjon er sjelden siden den eneste intakte skyssanlegg igjen i fylket. Bygningene har høy lokal, regional og nasjonal verneverdi og er et viktig historisk dokument over tidlig turisttid over høyfjellet.

Hvert år i perioden har det vært arrangert ÅPEN DAG hvor håndverkere og historiske fortellinger har blitt presentert. Dette planlegges også i byggeperioden som kommer med «Hotellet».

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss