Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6241 Anno Museum avd. Musea i Nord-Østerdalen får økonomisk støtte til - Istandsette vassaga i Mellombekken

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. juni 2020 besluttet å innvilge
kr. 250.000 til ovennevnte prosjekt.

Arbeidet med Folldal Bygdetun, startet allerede i 1949. Et kommunalt oppnevnt styre, sikret seg flere hus, men hadde store problemer med å finne fram til ei tilfredsstillende tomt. Først i 1975, kunne Folldal kommune sikre seg et fullt utbygd bygdetun, nemlig Uppigard-Streitlien, og det er dette som er hovedanlegget til Folldal Bygdetun i dag.

Vassaga i Mellombekken i Folldal er ei vassdreven sag til å tilvirke spon med. Den har gledet mange i kraft av å være et «levende» kulturminne; Saga har blitt brukt jevnlig til å demonstrere betydningen av vasskraft og hvordan man på denne måten kan skjære spon til taktekking med. Hit har mange skoleelever tatt turen for å lære, og hit har mange opplevelsessøkende kommet for å se saga i bruk. Nå trengs det flere tiltak for at saga kan brukes. Formålet med prosjektet er å sette saga i brukbar stand på en måte som ivaretar anlegget som kulturminne og sikkerheten i forbindelse med bruk.

Vassaga er avhengig av vanntilførsel. Derfor er ett av de nødvendige tiltakene å lede vannet mot renna ved å grave bort masser som nå sperrer vegen. Behovet skyldes at flom tidligere har dratt med seg masser og tettet. Tiltakene starter derfor med området rundt demningen, kanal og damåpning. Vassrenna og hjulet er tidligere blitt reparert. Renna må imidlertid justeres for å gi passe stor vanntilførsel på hjulet. Her er det tyngden av vannet som driver hjulet rundt, og ikke farten. Derfor må elementene finjusteres når vanntilførselen fra dammen først er åpnet.

Prosjektsamarbeid
Vassaga er en del av Folldal Bygdetun, som er knyttet til kommunen. I kraft av en samarbeidsavtale mellom Folldal kommune og Anno museum, har Musea i Nord-Østerdalen (en avdeling i Anno) et faglig forvaltningsansvar. Anno museum sin rolle er primært rådgivende, mens selve driften av saga er lokal og fundert på dugnadsinnsats. Bruken av saga er avhengige av kjennskapen til hvordan anlegget fungerer, og dette er kunnskap som er blitt ivaretatt gjennom overføring fra lokale sagmestere til lokale kulturvernentusiaster. Derfor er prosjektet et samarbeid mellom kommunen, Anno museum og frivillige.

Formålet
Formålet med prosjektet er å kunne bruke saganlegget aktivt i formidling og aktiviteter for barn og unge. Primært er det for å vise skoleklasser og andre grupper av barn og unge hvordan materialer ble tilvirket før, og hvilken betydning vasskraft hadde i produksjon tidligere. Saga vil også bli brukt i arrangementer for publikum for øvrig. Dernest er formålet å kunne tilvirke spon til å reparere hus med. Det er også et ønske å kunne knytte saga til formidling til bygningsverninteresserte, herunder å organisere kurs for å skape interesse for og kunnskap om materialtilvirkning til restaureringsformål.

Saga har vært knyttet til Folldal Bygdetun siden 1980-tallet, da den gikk ut av ordinær bruk. Sagdrifta ble etablert rundt 1900.

Folldal kommune blir involvert i tilretteleggingen. Dette dreier seg om at atkomsten må utbedres for tilgang til anlegget med maskiner. Kommunen vil stå for graving av veg, grus og materialer. Dette er ikke tallfestet da det dreier seg om innsats og materiell.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss