Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6255 Stift. Foldal får økonomisk støtte til - reparasjon av kai ved Trandamperiet

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. juni 2020 besluttet å innvilge
kr. 426.000 til ovennevnte prosjekt.

Kjøllefjord Kystlag ble opprettet 6.mars 1993 med formålet å berge fiskebruket Nils Foldal AS fra riving (heretter kalt Foldalbruket). Riksantikvaren ble kontaktet for om mulig å få hjelp derfra.
Anlegget ble vedtaksfredet 8.april 1994. I årene som fulgte har Kjøllefjord Kystlag gjort en formidabel dugnadsinnsats for å ta vare på anlegget. Stiftelsen Foldal ble opprettet i 2003 og er en ideell stiftelse med det formål å ta vare på Foldalbruket, presentere lokal kystkultur, og sørge for at anlegget er åpent og tilgjengelig for publikum. Anlegget ble offisielt åpnet 05.05.2005. Fra 1.februar 2017 ble «produktet Foldalbruket» tatt opp som avdeling under Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS, med ansvar for drift av museum og overnattings-virksomhet som da ble forutsigbart og bedre organisert. Stiftelsen Foldal er eier av anlegget og har ansvaret for restaurering, vedlikehold og brannsikring.

I forbindelse med avvikling av kurs i tilstandsvurdering august 2018, der Trandamperiet var kursoppgaven, kom det fram alvorlige mangler i bærekonstruksjonene under trandamperiet og kaien foran. Kai under og foran burekka ble ferdigstilt november 2019. Neste steg er kaien under og foran trandamperiet. Her er det setningsskader, råte i stolper, tenger og kaidekket, samt en del mangler i grunnkonstruksjonen. Halve Damperiet står på pæler som ikke er pælet ned i grunnen, men står på steinfylling av ulik karakter. Bakre del står på tørrmurt steinmur. Flere steder har grunnen blitt vasket vekk under pæler. Årsak til dette er bl.a. mangel på lavvanns-tenger. Det er også mangelfull skrå avstivning.

Planlagt oppstart for prosjektet er 3.august 2020. Tømrere fra Nordnorsk Bygningsvernsenter (NNFA) utfører tiltakene. I tiden fram mot oppstart jobber vi med å få på plass de nødvendige materialer, alt er spesialdimensjoner. NNFA utarbeider søknad om dispensasjon fra fredningsvedtekten til Finnmark Fylkeskommunes areal- og kulturvernavdeling angående de deler av prosjektet der dette er påkrevd.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss