Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6264 Stift. Nordlandsmuseet får økonomisk støtte til - Restaurering av Fagerli kraftstasjon, fase 1 - drenere

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. juni 2020 besluttet å innvilge
kr. 150.000 til ovennevnte prosjekt.

Sulitjelma var lenge et av Norges største og viktigste gruveindustrisamfunn i nyere tid. Her ligger til dels intakte anlegg og mange synlige spor etter en omfattende og nyskapende virksomhet i over 100 år.

Stiftelsen Nordlandsmuseet har siden 2004 vært forvalter av Gruvemuseet, Besøksgruva, Smelteverksruinen og Fagerli gamle kraftstasjon. Formidlingen har til nå vært konsentrert rundt gruveturer i Besøksgruva og utstillinger i Gruvemuseet.

Med den store bygningsmassen som ligger under museet er det et betydelig etterslep på vedlikeholdet. Dette medfører at blant annet den gamle kraftstasjonen er stengt for publikum. Her har det vært mye vanninntrenging i bygget, dette har medført store setningsskader i bygningskonstruksjonen på grunn av telehiv.

Norconsult Bodø og Nordland fylkeskommune har nå utarbeidet tilstandsanalyser med kostnadsanalyser av kraftstasjonen. Nordlandsmuseet ønsker å starte restaureringen med de analysene som bakgrunn.
Med analysene som utgangspunkt har Nordlandsmuseet satt i gang i første fase. Første fase innebærer arbeid med drenering av overflatevann fra overliggende områder. Det ble i 2019 gjort et betydelig dreneringsarbeid i terrenget over kraftstasjonen, dette gjør at overvann ledes i grøfter. Med dette tiltaket på plass ønsker de nå å fokusere på dreneringen rundt selve bygget, fase 1.

Notat fra Nordland Fylkeskommune og Riksantikvaren:
Istandsetting av Fagerli gamle kraftstasjon er et viktig prosjekt i Sulitjelma. Området Fagerli er et helhetlig og sammenhengende kulturmiljø med høy regional og nasjonal verdi.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss