Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6274 Helgeland Museum får økonomisk støtte til - Tak på Tusbergstua, avd. Sømna

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. juni 2020 besluttet å innvilge
kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt.

Helgeland Museum, det regionale museet i søndre del av Nordland, søker støtte for sikring av verneverdig våningshus på Sømna. Huset inngår som del av et historisk bygningsmiljø på Sømna bygdetun. Bygdetunet ligger like vest for gamle Vik sentrum med eldre privateid bebyggelse. Bygdetunet er et populært besøksmål for skoleklasser, turister og lokalbefolkningen, hvor formidling av landbruk og matkultur står i fokus. Bygningen eies av Sømna historielag, mens Helgeland Museum har ansvar for vedlikehold og formidling.

Bygningen ble flyttet oppå en forhåndsutgravd kjeller som sammen med andre rom i bygningen utgjør avdeling Sømnas gjenstands-magasin for museets samlinger. Bygningen leies også ut til kirkens ansatte på Sømna, som har sine kontorer i umiddelbar nærhet til Sømna kirke.

Tusbergstua ble bygget i 1886 av ekteparet Jens Iversen og Eugenie Tusberg på gården Tusberg. Huset var bebodd frem til 1989 da det ble gitt til bygdetunet. Et rom på loftet ble i sin tid brukt som skolestue, den gang det var omgangsskole.

Tusbergstua har under flytting og i årene etter gjennomgått en del utskiftinger i tråd med den tids vurderinger. Taket er i dag i svært dårlig forfatning, og vil på sikt gi skader videre ned på tømring i raft. Det er pressede asfaltimpregnerte bølgeplater som nå har ligget godt over sin levetid, noe som resulterer i vannlekkasjer da undertakspapp er eneste tekking og heller ikke er tett. De anser ikke en tilbakeføring til tretak som hensiktsmessig. De brisker og legger bølgeblikktak, som også er mye brukt på Helgeland siden slutten av 1800-tallet, og som de regner som et godt antikvarisk valg, samtidig som det vil sikre hus og samlinger.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss