Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6509 Bergen Brandkorps Historielag får økonomisk støtte til - Kjøp av dampmaskin til Sjødampsprøyt 1

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 26. august 2020 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt.

Bergen Brandkorps Historielag overtok høsten 2019 eierskapet til tidligere Sjødampsprøit 1/BX1, og stiftet Veteranbåtlaget Sjødampsprøit 1 med formål å restaurere båten til slik den var som sjødampsprøyte etter ombygning i 1935. Det nye veteranbåtlaget har fått med en god del brannfolk som medlemmer. I Bergen Brannvesen er det en sterk dugnadskultur og brannfolk behersker flere fag. Sentralt med i laget er personer som har vært aktivt på restaurering av D/S «Stavenes» og D/S «Stord 1». I begrunnelsen fra Riksantikvaren vises det til lokal oppslutning og gjennomføringsevne i tillegg båtens historiske verdi.

Historikk:
«Bjørn» er et jernskip som ble levert fra Bergens Mek. Værksted som byggenummer 3 i 1866 til Bergen Dampbaadelag. I 1873 ble skipet bygget om til «Damsprøyt I» for Bergen Brandvæsen. Skipet deltok bl.a. i slukkingsarbeidet under Bergensbrannen i 1916 og brannen på Bryggen i 1955. I 1958 ble skipet bygget om til vannbåt. Som jernskip fra 1866 har skipet høy sjeldenhets- og aldersverdi. Høsten 2019 ble båten videresolgt til Bergen Brandkorps Historielag.

Restaureringsprosjektet:
Både Riksantikvaren, Vestland fylke, Bergen kommune og Stiftelsen Neptun har bidratt med midler til oppstart av restaureringsprosessen. Båten ligger i dag ved Dåfjorden Slipp på Stord, der restaureringsarbeidet i all hovedsak vil foregå. Den vil bli heist på land, skroget høytrykkspylt og tykkelsesmalt. Etter et besøk i Rotterdam er det gjort avtale om kjøp av dampmaskin, damppumpe og alt annet de trenger til en gunstig pris. Dette vil bli fraktet til Bergen.

Ferdig restaurert vil BX1 være den eneste sjødampsprøyte som finnes, og vil bidra til å fortelle Bergens maritime historie. Båten vil være en flytende attraksjon for Bergen. Hvitmalt med 2 skorsteiner og installert damppumpe og vannkanon, vil båten kunne bidra med sin damppumpe og vannkanon ved spesielle og festlige anledninger.

Det legges opp til et passasjersertifikat for 12 passasjerer. Pressen har vist stor interesse for prosjektet, bade Bergens Tidende, Bergensavisen og NRK.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss