Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6511 Os Kommune får økonomisk støtte til - restaurering av stall og driftsbygning - Oddentunet

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 26. august 2020 besluttet å innvilge kr. 300.000 til ovennevnte prosjekt.

Os kommune er eier av Oddentunet, mens Anno museum – Musea i Nord-Østerdal har museumsfaglig ansvar.

Oddentunet er en gammel ferdasgård som hadde en sentral rolle i brenning og kjøring av kull til Røros kobberverk. Den regnes som et unikt kulturminne i norsk sammenheng, og har stor betydning i Verdensarven Røros og Cirkumferensen.

Slik Oddentunet framstår i dag – uten nødvendige fasiliteter som toalett, utstillingsplass, foredrags/ formidlingsrom, arbeidsplass for konservator eller enkel serveringsmulighet, er det ikke mulighet for utvikling av formidlinga av denne unike ferdasgården. Et formidlingsbygg vil gjøre det mulig å fortelle historien om denne viktige delen av historien i Verdensarven Røros og Circumferensen.

Det er i dag vanskelig å lese Odden som den viktige ferdasgården den var fordi driftsbygningen mangler. Bygningen var selvsagt helt sentral på en gård av denne typen, og logikken i tunet mangler så lenge det er tapt. Fjøset ble revet i 1952. Den besto av løe, skjæle og to staller med plass til seks hester. Bygningen var plassert mot nord, i flukt med stallen, og ramma inn og beskytta tunet mot vind og vær.

Stallen restaureres sommer og høst 2020. Det nye bygget bygges i 2021. De håper å kunne støpe fundamentet i sommer - samtidig som de støper for stallen.

Verneverdi:
Oddentunet er definert som oppsluttende verdi i Verdensarven. I arbeidet med den nye forvaltningsplanen for Verdensarven, drøftes det om Oddentunet og Narjordet har så høye verdensarv-verdier at det skal ha status som verdensarv. Os kommune vil ta opp denne problematikken i høringsrunden som pågår nå.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss