Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6517 Christiania Skiklub får økonomisk støtte til - Taktekking av Ski-hytta i Nordmarka

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 26. august 2020 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt.

Christiania Skiklub ble stiftet i 1877 og er en av verdens eldste skiklubber, som har vært i kontinuerlig drift. Klubben arrangerte i sin tid Husebyrennene som var forløperen til dagens Holmenkollrenn. I 1883 tok klubben initiativ til stiftelsen av Foreningen til Skiidrettens Fremme, dagens Skiforening. Etter stiftelsen av Skiforeningen er Christiania Skiklub videreført som en forening med et begrenset antall medlemmer.

Klubben fikk i 1883 en tomt på Frønsvollen i Nordmarka, fra Thomas Heftye, for å bygge en skihytte. Den eldste delen av hytten sto ferdig i 1884 (innviet 25. januar 1885), og hytten er senere utvidet med tilbygg en rekke ganger. Samlet grunnflate er ca. 250 m2. I tillegg til å være en stor hytte for foreningsaktiviteter, er hytten et viktig kulturhistorisk objekt i Oslo. Den står på «gul liste» og er tildelt «blått skilt» fra Selskabet for Oslo bys vel.

Klubben samlet på slutten av 1800-tallet en betydelig mengde norske ski. Mange av disse befinner seg fortsatt på hytten, mens noen er overlatt til Skimuseet sammen med store deler av klubbens arkiv. Klubben forvalter en rekke andre minner fra norsk skihistorie.

Den eldste delen av hytten, som bl.a. rommer peisestuen, er utført i tømmer og var opprinnelig tekket med skiferstein. Skifertaket var tungt, og ble relativt raskt erstattet med falsete stålplater. Dagens hovedtak, som ble lagt i 1932, har i dag til dels store rustskader, og det har i perioder vært konstatert mindre lekkasjer i falser og ved innfestingspunkter. Størrelsen på takflatene over den eldste delen av hytten er ca. 190 m2.

Etter befaring med blikkenslager er vurderingen at resterende del av det gamle stålplatetaket har nådd sin tekniske levealder. Hytten ligger også svært eksponert og værutsatt til, og når det nå er fare for mer ekstremvær er det en risiko for at den eldste stålplatetekkingen kan blåse av taket.

Verneverdi:
Den står på «gul liste» og er tildelt «blått skilt» fra Selskabet for Oslo bys vel.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss