Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6522 Christianslund Holding AS får økonomisk støtte til - Restaurering av kaifront, Vaterland Bevaringssenter

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 26. august 2020 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt.

Det ble søkt om tilskudd til arbeidet med å sikre den SEFRAK-registrerte bygningsmassen som huser nylig etablerte Vaterland Bevaringssenter; et senter for sirkulær økonomi med fokus på gjenbruk, reparasjon og forbedring. Senteret skal bidra til å heve både kompetanse og status innen tradisjonshåndverk, i tråd med UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven som Norge har forpliktet seg til å støtte.

Kaifronten langs ovennevnt eiendom er i svært dårlig stand. Restaureringen av kaifronten antas av kommunen å være søknadspliktig, og jobben vil bli utført av en profesjonell aktør innen denne typen arbeid, enten Kystmiljø eller Sjøtjenester AS. Det vil rammes trepeler med 1-2 m mellomrom langs den ca. 60 meter lange kaifronten, og deretter bygges en trespunt før man fyller opp med masse der det har rast ut. På utsiden av pelene vil det monteres en trevegg for et historisk korrekt utseende.

Verneverdi: Iflg. notat fra Østfold Fylkeskommune:
Vaterland 28 er et eldre industrimiljø som ble oppført i murstein rundt sekelskiftet 1900. Bygningene har en god del fine detaljer. På eiendommen har vi en meget spennende industrihistorie som har vært av betydning for Fredrikstad, men også for Norge. Fylkeskonservatoren gjør den vurdering at Vaterland 28 er av høy verneverdi, både som enkeltobjekt og som del av kulturmiljøet, men også med tanke på industrihistorien på stedet.

Vaterland 28 ligger innenfor NB-område Fredrikstad Vaterland. Vaterland er et kulturmiljø av nasjonal interesse. Industribygget eies privat av Ragnar Luie Christianslund, som er et lite familieselskap med lave inntekter drevet på dugnadsbasis av familien.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss