Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6532 Harstad Kirkelige Fellesråd får økonomisk støtte til - Brannsikring av Trondenes kirke

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 26. august 2020 besluttet å innvilge kr. 1 million til ovennevnte prosjekt.

Harstad kirkelige fellesråd har ansvaret for drift og vedlikehold av Trondenes kirke. Arbeidet med brannsikring har fram til nå ikke hatt et tilfredsstillende fokus fra bevilgende myndigheter. Saken har fått større aktualitet etter brannen i Notre-Dame-katedralen, og de har derfor fått gehør fra flere instanser for å iverksette et prosjekt som kan sikre at det blir etablert en tilfredsstillende brannsikring av kirken.

Prosjektet er i en oppstartsfase, og de har startet med å få utarbeidet en brannteknisk tilstandsrapport som ble ferdigstilt 9.7.2020. Gjennomføringen av prosjektet vil skje i et tett samarbeid med vernemyndighetene, Riksantikvar og kulturminneetaten i fylket, samt Harstad kommune.

Verneverdi: Notat fra Riksantikvaren:
Trondenes kirke er en av Norges om lag 160 bevarte middelalderkirker i stein, og dermed blant landets mest verdifulle kulturminner. Trondenes kirke er vår nordligste middelalderkirke og ble bygget i første halvdel av 1400-tallet. Kirken er monumental med et høyt rektangulært kirkeskip med smalere og rett avsluttet kor. Portalene er spissbuete med rik dekor av kleberstein. Kirken er godt bevart med få endringer i murverk, takkonstruksjon, portaler og vinduer.

Rundt kirken gikk det i middelalderen en høy ringmur med to forsvarstårn, som det finnes spor etter øst for kirken. Kirken har svært høy kulturminneverdi i seg selv og som del av et helhetlig og rikt kulturmiljø som nå er under fredning etter kulturminneloven.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss