Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6785 Telemark Museum får økonomisk støtte til - Skifte av tak på Kornboden

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 02. desember 2020 besluttet å innvilge kr.300.000 til ovennevnte prosjekt.

Telemark Museum skal i gang med et omfattede arbeid med å skifte hele taket på Kornboden. Bygningen tilhørende
Berg-Kragerø Museum som er konsolidert i Telemark Museum.

Kornboden ble bygget i 1823, men flyttet til museet i 1949.

Bygningen (kornboden) ligger i en skråning i sjøkanten og er svært tungvint å vedlikeholde pga beliggenheten. Veien ned er bratt og smal, samt at selve bygget i seg selv er plassert i en nesten loddrett skråning/kyst. Det er umulig å dekke mer enn halvparten av taket via lift. både pga veien som setter begrensing på størrelsen av liften og at liften må stå et par meter unna endeveggen for å stå trygt. Det er derfor riktig å si at selve beliggenheten er den største utfordringen i dette antikvariske vedlikeholdstiltaket, ved siden av selve finansieringen.

Taket utgjør en størrelse på ca 200 m2, med 8 meter høyde og 12,5 meter bredde på begge sider. Taket er bratt med ca 43 graders helning.

Uttalelse fra konservator, Norsk Maritimt Museum, pr 17. oktober 2020:
«Kornboden er ikke bare interessant som bygningstype og funksjon som kornlager, den er også et minne om et fenomen som ikke var uvanlig i norske kystbyer på 17- og tidlig 1800-tall, men som folk flest knapt er klar over: Vindmøller til mating av korn.»

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss