Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6796 Det Norske Nobelinstitutt får økonomisk støtte til - Digital sikring av nominasjonsarkivet

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 02. desember 2020 besluttet å innvilge kr.650.000 til ovennevnte prosjekt.

Det finnes bare ett arkiv over nominasjoner og vurdering av kandidater til Nobels fredspris. Materialet er konfidensielt i 50 år og gjøres så fortløpende tilgjengelig for historikere ved fysisk oppmøte. Arkivet er, med unntak av senere års supplement, utelukkende papirbasert, en utfordring både for sikring og tilgjengeliggjøring. Man ønsker i første fase å sikre arkiv-materialet, for så i fase to å gjøre materialet digitalt tilgjengelig for forskere i alle verdens hjørner, og benytte arkivets historiske egenskaper, utredninger og drøftelser i undervisningsmateriale for barn og unge.

Sikring av nominasjonsarkivet de første 115 årene:
Nominasjonspapirene har siden 1905 blitt oppbevart i Nobelinstituttets hvelv, et godt ventilert Monièrmagasin med absorpsjonsavfukter installert i 1999. Nobelkomiteens nominasjonsarkiv og post- og dokumentarkiv fikk tidlig på 90-tallet arkivfaglig oppmerksomhet, da Bente Hartviksen (nå førstearkivar ved Arkivverket) organiserte våre arkiver og etablerte en arkivnøkkel som er i bruk den dag i dag. Visse dokumenter bærer preg av å være populære blant forskere, mange er i god stand, men ulik papirkvalitet sannsynliggjør at visse dokumenter smuldrer opp selv uten aktiv bruk. Vår største frykt er brann, selv om hvelvet nok i så måte er det tryggeste rommet i bygget. Skulle en eventuell brann trenge inn i hvelvet vil disse unike dokumentene gå tapt for alltid.

Nominasjonsarkivets innhold:
Det totale antallet nominasjoner i perioden 1897-2020 er rett i underkant av 20 000. Nominasjonsarkivet inneholder 162 arkivbokser, og stikkprøver tilsier at disse totalt inneholder 100 000 sider. Digitalisering av dette vil altså sikre 20 000 nominasjoner, hvorav anslagsvis x 10 000 vil gjøres digital tilgjengelige umiddelbart, og 2-300 årlig etter som tidligere klausulert materiale frigjøres. Av innkommende nominasjoner ser vi nødvendigvis en økning i elektroniske nominasjoner (disse må også konverteres til riktig arkivformat), men det mottas likevel p.t. ca. 50% av nominasjonene på papir.

Arkivmaterialet benyttes blant annet til Fredssenterets utstillinger læringsmidler, en institusjon med ca. 210 000 besøkende årlig, blant disse 465 skolegrupper.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss