Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 7504 Stiftelsen Prestegårdslåna i Melhus får økonomisk støtte til totalrestaurering av låven ved Melhus prestegård

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. februar 2022 besluttet å innvilge kr. 300.000 til ovennevnte prosjekt

Stiftelsen Prestegårdslåna i Melhus ble etablert i 2002 da Melhus kommunestyret vedtok å gi fra seg og omgjøre den gamle presteboligen og prestegårdshagen til en privat, ideell stiftelse. Melhus kommune hadde kjøpt låna og hagen i 1959 av staten.

Prestegårdslåna, 37 meter lang og nå 300 år gammel, skulle på begynnelsen av 1990-tallet delvis rives. Hagen var på vei til å bli kirkegård. Men dette ble stanset ved protester fra Prestegårdslåna Venner.
Hus og hage ble midlertidig fredet i 1991. I 1996 ble hus og hage vedtaksfredet av Riksantikvaren.

Det er et meget godt samarbeid mellom Melhus kommune og Stiftelsen. Kommunens 8.-klassinger besøker hvert år Prestegårdslåna. Eldre og demente kommer til servering og samtaler. Barnehagebarn bruker eiendommen hele året. Det er åpne møter, klassiske konserter, elevkonserter etc. i Låna.
Det er arrangert over 50 kurs og fagdager ved Prestegårdslåna. Barn, unge, voksne og eldre; huseiere, håndverkere, ansatte i offentlig forvaltning – for alle er det noe meningsfullt å være med på. Det tas vare på mennesker, dyr, natur, kunnskap, slåttetradisjon, gjenstander, gamle frukttrær og historiefortelling.

Styreleder for Stiftelsen, helt fra starten av i 2002, har vært Kristine Kaasa Moe, som for sin innsats innen kulturminnevern har mottatt Gauldalens hederspris i 2005; Det Kongelige Norske Videnskabers Minnemedalje i gull i 2008; Melhus kommunes kulturpris i 2009 og Kongens Fortjenstmedalje i 2020.

Bygnings-vernsenteret ved Prestegårdslåna er støttet av bl.a. Riksantikvaren, Melhus kommune og Trøndelag fylkeskommune. Bygningsvernsenteret ved Prestegårdslåna er del av Stiftelsen.

Istandsettingsarbeidet skal gjøres etter antikvariske arbeidsmåter. Man skal endre minst mulig, skifte ut minst mulig av det originale. Det skal istandsettes med materialer av tilsvarende kvalitet, dimensjon, utforming og teknikker som da bygningen ble reist, så langt råd er.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss