Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8130 Museene i Akershus får økonomisk støtte til sikringstiltak i Roald Amundsens hjem

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2023 besluttet å innvilge kr. 14.928 til ovennevnte prosjekt

Lysskjerming og teppebeskyttelse i Roald Amundsens hjem «Uranienborg»
Roald Amundsens hjem «Uranienborg» på Svartskog, Nordre Follo, Viken, omfatter eiendom med hage og flere fredede bygninger. Hovedhuset framstår nesten uendret slik Roald Amundsen etterlot det da han forsvant i Arktis i 1928. Hovedhuset åpnet som museum i 1934/35 og har fungert som dette fram til i dag. Huset er fylt av Amundsens originale inventar og unike gjenstander fra livet hans.

MiA – Museene i Akershus, avdeling Follo museum, forvalter Roald Amundsens hjem. Vi ønsker stadig å gjøre sikrings- og bevaringsforholdene bedre. I 2021 fikk vi installert nytt vanntåkeanlegg i bygget takket være støtte fra blant annet Stiftelsen UNI.

«Uranienborg» har store vinduer og glassverandaer med mye lysinnslipp. De fleste vinduene har rullgardiner. Disse trekkes kun opp når huset er åpent for publikum. Disse strenger utskiftning.

Flere av rommene har originale tepper. Publikum får kun bevege seg i visse soner og må ha beskyttelsessokker på beina. Men med økt publikumsbesøk i huset er slitasjen på gulv og tepper i disse sonene svært stor. Det er helt nødvendig å tildekke disse sonene med et beskyttelsesteppe, og etter anbefaling fra tekstilkonservator.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss