Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8136 Emanuel Vigeland Museum frå økonomisk støtte til rekonstruksjon av rosevinduet på Akershus slott

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2023 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Emanuel Vigelands museum har i flere år arbeidet for å få rekonstruert Emanuel Vigelands store glassmaleri i rosevinduet på Akershus slott. Den planlagte rekonstruksjonen vil gjøres i tett samarbeid med Forsvarsbygg, som har påbegynt et større prosjekt for vedlikehold og restaurering av rosevinduets grindverk som er hugget i kleberstein.

Akershus slott ble påbegynt av kong Håkon 5. Magnusson omkring år 1300, og tidlig på 1300-tallet ble en stor kongehall oppført i slottets nordfløy. Hallen var opplyst av et stort vestvendt rosevindu. Etter en brann i 1527 ble kongehallen med rosevinduet ødelagt og det var først under de store restaureringsarbeidene på begynnelsen av 1900-tallet at kongehallen ble gjenoppbygget. I årene 1913–1917 ble rosevinduets grindverk gjenskapt i kleberstein. De bevarte restene fra middelalderen viste at vinduet opprinnelig hadde hatt blyglass, og i 1917 fikk kunstneren Emanuel Vigeland (1875– 1948) oppdraget med å utforme et glassmaleri til det store rosevinduet. Glassmaleriet består av ni større, åtte mindre, samt en rekke små felt med glass, til sammen 81 felt. Motivene i glassmaleriet ble hentet fra norsk middelalder og viste blant annet bilder av de norske nasjonalhelgenene St. Olav, St. Sunniva og St. Hallvard.

19. desember 1943 eksploderte skipet DS «Selma» på Filipstad under lossing av ammunisjon. Den kraftige eksplosjonen førte til store skader på rosevinduet. Etter krigen ble grindverket restaurert og det ble satt inn klart glass i vindusåpningene. Hva som hadde skjedd med glassmaleriene var lenge ukjent. Kongehallen med rosevinduet fikk i 1967 navnet «Olavshallen» og i 1976 ble den satt i stand som Regjeringens representasjonslokale. Etter Kong Olavs død i 1991 ble navnet endret til Olav Vs hall. Deler av glassmaleriet ble gjenfunnet på 1990-tallet og ble innsatt i grindverket i 2001.

I forbindelse med den pågående rehabiliteringen av rosevinduet vil det være en historisk mulighet til å samtidig rekonstruere de delene som mangler. Emanuel Vigelands originale arbeidstegninger til vinduet og bevarte fragmenter av det ødelagte vinduet ble gjenfunnet i museet i 2003 og 2004.

Sammen med eldre fotografier av rosevinduet tatt før eksplosjonen i 1943 utgjør dette et solid dokumentasjonsmateriale som gjør det mulig å gjenskape vinduet slik det opprinnelig så ut.

Stiftelsen Emanuel Vigelands museums formål er å sikre og bevare Emanuel Vigelands kunst og har i flere år arbeidet med å skaffe finansiering til rekonstruksjonen av rosevinduet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss