Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8023 Valdres Natur- og Kulturpark får økonomisk støtte til anskaffelse av montre for utstilling ved Øye stavkirke

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 22. februar 2023 besluttet å innvilge kr. 210.000 til ovennevnte prosjekt

Utstilling i nytt sørvisbygg ved Øye stavkirke

Valdres Natur- og Kulturpark er en regionalpark bestående av de seks kommunene i Valdres, Vang, Vestre Slidre, Øystre Slidre, Nord-Aurdal, Sør-Aurdal og Etnedal og med ca 18000 innbyggere. Regionalparken ble etablert i 2007 etter fransk modell. Det er til sammen ca 900 parker i Europa. Ideen er å utvikle lokalsamfunnet på natur- og kulturverdenene i regionen.

Valdres har hele seks stavkirker, to steinkirker og en ruin fra middelalder. Dette gjør at vi som region har et spesielt ansvar både å ta vare på og formidle historien om kirkene. Vi har etablert et eget stavkirkeforum med kirkeverger, Valdresmusea, Visit Valdres og en guide som koordinerer omvisningstjenesten og formidling. I tillegg har vi årlig opplæring av stavkirkeguidene. Som regional kulturkoordinator har vi nå tatt på oss oppgaven med å organisere utstillingen og bruke vår kompetanse til tekst og layout.

Øye stavkirke ble gjenfunnet under kirkegulvet på "nye" Øye kirke fra 1747 som ligger ca 100 meter ovenfor, da den skulle repareres i 1930-årene. Stavkirken ble satt opp på dugnad og ble innviet i 1965. Dette gjør Øye stavkirke til en av de mest autentiske stavkirkene i landet.
Det har vært begrenset parkering og fasiliteter foran kirken. Etter en 35 år lang prosess er reguleringsplan for området ved Øye kirke og Øye stavkirke endelig på plass med parkering og sørvisbygg for stavkirken.

Bygget inneholder sikringsanlegg og toaletter. I plantasjen vil vi vise arkeologiske gjenstander fra den gamle kirken og området rundt, og formidle kirkehistorien med tegninger, tekst og gjenstander. Rommet store vinduer mot kirken. Bygget er fullfinansiert av Vang kommune og bygget er nå oppført.

Prosjektet - utstillingen
Målgruppa for utstilling er barn og unge, og informasjonen skal være enkel og umiddelbar. Kirken bør også settes inn i en kontekst. Vi vil derfor fortelle historien med tekst og tegneserie på en tidsakse. Den religiøse historien er spesielt aktuell for oss nå fordi Olav den Hellige (ifølge Snorre Sturlason) kristnet Valdres i 1023, altså 1000 år siden neste år.

Vi vil vise gjenstander knyttet til kirken om området rundt. Vi har fått låne et

1. røkelseskar
2. runestein fra den gamle kirken
3. gravfunn fra nærområdet fra Kulturhistorisk museum.
4. Gravstein med runeinnskrift, 180 can m lang.

Vi vil også lag en miniatyrmodell av kirken som vi vil stille ut i monter. Til både de arkeologiske gjenstandene, kirkemodellen og redskap trengs det montre. De arkeologiske gjenstandene vil fylle tre montre.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss