Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8029 Stiftelsen D/S Pelle får økonomisk støtte til restaurering av dampbåten D/S Pelle

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 22. februar 2023 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

I 78 år fra 1883 til 1961 var den koselige dampbåten «Pelle» en trofast sliter i Arendals skjærgård. I alle disse årene utførte denne flytende arbeidshesten også kalt «Arendals perle» sin pliktmessige tjeneste til glede for byens innbyggere og øyfolket. Gjennom dette lange tidsrommet tuslet og gikk den lille dampbåten stille og rolig mellom de forskjellige uthavnene i skjærgården utenfor Arendal.

Den begynte som melkebåt i 1883 fra Hove gård og endte sin karriere som et uhyre populært gods, passasjer og badebåt i 1961.

Etter flere forlis og forsøk på å ta vare på «Pelle» endte den opp under et provisorisk tak i Bærum og stod der fram til Stiftelsen D/S Pelle fikk kjøpt den i 2016 og startet den møysommelige prosessen med å prøve å få restaurert den lille dampbåten tilbake til fordums prakt slik den var etter ombyggingen.

Nå er «Pelle» registrert som Verneverdig skip av Riksantikvaren og arbeidene forgår etter antikvariske prinsipper. Stiftelsen D/S Pelle har sammen med Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i Kristiansand gjort det omfattende arbeidet med å dokumenter båtens historie. Nå er målet å restaurere skroget og dampmaskinen på Bredalsholmen og så fortsette med trearbeidene på Risør Trebåtbyggeri.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss