Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8063 Institutt for landskapsarkitektur, LANDSAM, NNBU får økonomisk støtte til rehabilitering av gamle veksthus på NMBU i Ås

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 22. februar 2023 besluttet å innvilge kr. 300.000 til ovennevnte prosjekt

I tidligere tider var det mange veksthus/drivhus i tre og glass på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, tidligere Landbrukshøyskolen på Ås. Disse er stort sett revet, kun to står igjen.

Disse to veksthusene er i dag ute av funksjon og svært forfalne, vindusflater er knust og det er fare for liv og helse. Eiendomsavdelingen ved NMBU har derfor sperret av området. Veksthusene står i fare for å bli revet dersom intet skjer. Institutt for landskapsarkitektur ser den kulturhistoriske verdien av disse gamle veksthusene og ønsker å bevare dem. De originale byggetegningene fra 1959 viser at veksthusene (34x7m) var bygget til bruk for Institutt for dendrologi og Institutt for fruktdyrking.

Med en god rehabilitering kan veksthusene transformeres til et attraktivt møte- og formidlingssted for kunnskap om natur og bærekraft. Dette kan bli et vitalt ansikt mot verden for hele NMBU som har satt seg som mål å bli Norges bærekraft-universitet nr 1.

Selv om inntrykket av veksthusene i dag er forfall, så er hoved konstruksjonen med grunnmurer og bærekonstruksjon i stål i relativt godt behold, mens trekonstruksjonen trenger sårt til restaurering og istandsetting.

Ideen er å gjøre dette til et formidlingssted, grønn og frodig storstue.
I tilstøtende murbygning sørges det for skikkelige adkomstforhold og toaletter for publikum samt et enkelt kjøkken for servering ved ulike sammenkomster. Arealet utenfor og mellom veksthusene utformes til attraktive dyrknings- og møtesteder.

Veksthusene var tidligere et sted for planters vekst og utvikling. Det vil fortsatt bli dyrket planter der slik at veksthusene blir grønne og frodige, men rehabiliteringsprosjektet vil også tilrettelegge for unge menneskers vekst og utvikling. Det legges opp til fleksible løsninger slik at veksthusene kan tas i bruk på mange ulike måter til forskjellige tider av døgnet, uken og året: Undervisning, formidling, diskusjoner, workshops, utstillinger og forskningsmessig eksperimentering, samt sosiale og kulturelle arrangementer.

Drivhusene ligger i Planteskolen ved NMBU, som driftes av Landskapslaboratoriet på NMBU. Her vil man finne utendørs forsøksfelt, staudehager, klonarkiv for historiske roser og kjøkkenhage. Veksthusene vil bli et godt sted å trekke inn når utendørs undervisning/formidling pågår, og det begynner å regne. NMBU har en egen eiendomsavdeling som vil stå ansvarlig for gjennomføring av prosjektet - i nært samarbeid med brukergruppa fra Institutt for landskapsarkitektur. Det er også eiendomsavdelingen som vi være ansvarlig for fremtidig vedlikehold av prosjektet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss