Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8147 DNT Drammen og Omegn får økonomisk støtte til solcellestrøm på ubetjente turisthytter

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2023 besluttet å innvilge kr. 150.000 til ovennevnte prosjekt

I turistforeningene registrerer de noe økt brannrisiko på ubetjente hytter da mange nye brukere har liten erfaring og forståelse med bruk av åpen ild. Dette gjelder både stearinlys, oljelamper, gassbluss eller ovnsfyring.

De har nå installert små solcelleanlegg og elektrisk lys ved bl.a. alle senger i to av hyttene. Forbruket av stearinlys er helt borte fra soverom og er sterkt redusert ellers. Det er også utfordringer med å holde enkle røykvarslere og CO-varslere med små batterier i funksjon til enhver tid. Batteriene tåler dårlig frost (hyttene står jo helt kalde mellom besøk) og det er også mye feilalarmer ved matlaging og ovnsfyring. Gjestene stopper alarm ved å ta ut batterier og de settes ikke på plass igjen.

Erfaringene gjør at de for økt sikkerhet ønsker å gå videre og installere solcelleanlegg med batteripakke på alle ubetjente hytter uten tilgang på 230 volt strøm fra nett:

a) For å unngå bruk av stearinlys i soverom og begrense bruken ellers

b) Kunne installere mer avanserte røykvarslere og CO-varslere med kablet strøm fra
solcelleanlegg og med sikre løsninger for automatisk tilbake stilling etter feilmeldinger

c) Gi god lademulighet for mobiltelefoner som sikrer nødanrop for hytter der det er dekning på
hytta eller f.eks. på høydedrag i nærheten.

Planen er at det skal monteres slike løsninger på disse turisthyttene:
• Toveseter og Dusehesten
• Dalabu og Mårbu, avd. Selvbetjent
• Svarvestolen og Damslett
• Garsjøkoia og Holtefjellhytta

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss