Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8165 Anno Museum, avd. Kongsvinger museum får økonomisk støtte til løfteplattform til Kvinnemuseet

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2023besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Rolighed i Kongsvinger huser i dag Kvinnemuseet, som siden 1997 har hatt status som nasjonalt museum. Kvinnemuseet dokumenterer, forsker på og formidler kvinners liv og virke i Norge gjennom historien og fram til vår egen tid. I museets arbeidsfelt inngår også spørsmål knyttet til kjønn, kjønnsroller og kjønnsidentitet. Foruten utstillingsrom, inneholder bygget også kafé, bibliotek og lager/magasin.

Rolighed ble bygget i 1857 i sveitserstil. Huset er et av de tidligste eksemplene på denne stilarten her til lands. Huset har en rik historie, som herskapshus, distriktslegebolig, prestegård, tysk forlegning under 2. verdenskrig, leiegård og fabrikklokale, før Kvinnemuseet flyttet inn tidlig på 1990-tallet.

Anno museum har siden 2010 hatt driftsansvar for museet. Fra juni 2016 til 2017 ble Kvinnemuseet nedstengt for å få gjort utbedringer på bygningsmassen, som å renovere utstillingsrom og kaféarealet, samt utvikle nye publikumstilbud.

I 2022 var museet en av tre nominerte til hedersprisen «Årets museum».

Et bygg fra 1857 opprinnelig oppført som privatbolig står langt i fra å fylle dagens krav til publikumsbygg og museumsdrift. Dette blir spesielt tydelig når det gjelder universell utforming. Noen tilpasninger er utført i bygget: Ved hovedinngangen er det montert en rullestolrampe, toalettfasiliteter er HC-tilpasset og terskler er utbedret i byggets første etasje.

Imidlertid er det er stort problem at tilgangen til byggets 2. etasje, hvor museet har sine fleste utstillinger, er helt utilgjengelig for personer med bevegelseshemninger. Eneste adkomst til 2. etasje er en trang og bratt trapp i resepsjonsområdet. Dette er også utfordrende for drift og HMS-hensyn til staben når gjenstander og annet skal flyttes mellom etasjene.

Prosjektets mål er nå å bedre universell utforming ved Kvinnemuseet, og slik gjøre museet tilgjengelig for alle. Hovedtiltaket er å montere en løfteplattform i bygningen mellom første og andre etasje. Løsningen med løfteplattform gjør mindre inngrep i bygningsmassen og lettere lar seg tilpasse bygningens eksisterende infrastruktur.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss