Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8182 Vardobaiki AS får økonomisk støtte til sikring og registrering av samiske kulturminner

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2023 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Prosjektet omhandler dokumentasjon, registrering og skjøtsel av et eller flere samiske fangstanlegg på Melåfjellet i Kvæfjord kommune i Troms og Finnmark fylke.

I tillegg er prosjektet tilknyttet MA-studie i arkeologi ved Universitet i Tromsø.

For å forstå det samiske kulturminnevernet er det svært betydningsfullt å kjenne til en tradisjonell samisk verdensforståelse for hvordan man forvalter naturen.
Den tradisjonelle samiske livsførselen og tenkemåten tilsier at man skal opptre slik at man ikke etterlater seg vesentlige spor i landskapet og naturen. Man eier ikke natur, men har den bare til låns for nye generasjoner overtar forvaltningsansvaret.

Tradisjonelle byggverk, fangstanlegg, hellige steder, bygningsmiljøer kan både være sesongbasert eller permanente, men en ting har de til felles; materialvalget springer ut av naturen og skal etter endt bruk tilbake til naturen uten å etterlate seg nevneverdige spor.

Dette gjør det utfordrende både å dokumentere og å verne om samiske kulturminner. Framgangsmåter og behovene til det samiske kulturminnearbeidet er derfor annerledes, og fraviker på en rekke områder fra det tradisjonelle norske istandsettingsarbeidet. Sporene og lokalitetene er sårbare og nesten usynlige for allmenheten, men har likefult høye kulturminneverdier. I denne sammenhengen blir kildesøk, dokumentasjon, registrering, formidling og bevisstgjøring mer framtredende i vernearbeidet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss