Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8186 Stiftelsen Christian Radich får økonomisk støtte til teknisk og sikkersmessig vedlikehold, samt støtte til innkjøp av fallsikring

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 12. april 2023 besluttet å innvilge kr. 1,5 millioner til ovennevnte prosjekt

Skoleskipet Christian Radich har i flere år mottatt støtte til «Teknisk og sikkerhetsmessig vedlikehold» fra Stiftelsen Uni. Dette bidrar til å oppretthold helårsdrift i 2023 og årene som kommer. De jobber fortsatt med sin 10-års vedlikeholdsplan mot 2031, estimert til over kr 100 mill.

I februar 2022 skjedde det en tragisk ulykke på skoleskipet Danmark. Da omkom en ung matros og tidligere kollega av oss etter fall fra riggen. Vedkommende utførte vedlikeholdsarbeider i riggen mens skuta lå til kai i Danmark. Vedkommende var en erfaren matros med mye erfaring fra klatring og arbeider i rigger på seilskuter, herunder en periode på Christian Radich. Skoleskibet Danmark hadde på dette tidspunkt ingen sikring ved vertikale bevegelser i riggen herunder klatring fra vant til plattform. Sikring forekom kun ved horisontale bevegelser i riggen (bevegelse på rærne).

Christian Radich hadde på det tidspunktet ulykken skjedde, tilsvarende sikring ved bevegelser i rærne og sikring ved overgang fra vant til plattform, men ingen sikring ved vertikale bevegelser i vantene.

De innførte som første seilskute og ved første «port of call», umiddelbart etter ulykken, nye rutiner som innebærer alltid sikring i riggen, også ved vertikale bevegelser. De løste det på en enkel og pragmatisk måte for å komme raskt i gang ved å innføre sikringstau i vantene med stoppknuter hver 2 meter og med to kroker i klatreselen slik at personer i riggen alltid skal være sikret. Systemet fungerer i tråd med hensikten, nemlig å hindre at noen faller ned på dekk eller i ut sjøene. Det fungere ikke like godt med hensyn på effektive og raske samtidige bevegelser i riggen. Det kan i noen tilfeller oppstå kritiske situasjoner hvor seil må berges rask på grunn av uventet kraftig vind, hvor et slikt system ikke er optimalt.

Basert på ett år med erfaring fra nåværende sikringssystem, ses behovet for å anskaffe bedre sikringsmetoder og systemer. Mennesker som klatrer i riggen på Christian Radich får god opplæring. Men, det er likevel viktig å erkjenne at det er store nivåforskjeller på vårt faste mannskap og medseilere som er med noen dager på tokt. Forskjellene gir seg blant annet utslag i hvilke type sikringsutstyr de kan håndtere på en effektiv måte, som igjen får betydning for hvor raskt de kan entre riggen og hvilke typer operasjoner de kan delta i.

De har derfor besluttet å satse på to forskjellige klatreseler, en for det faste mannskapet egnet til vedlikeholdsarbeid i riggen og en for medseiler som skal utføre seileoperasjoner. Felles for begge selene er bruk av en type «slider» (brems) som utløser effekt ved fall. Søknaden inkluderer finansiering av nødvendige tausystemer i alle vanten.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss