Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8243 Stiftelsen Disen kulturvekttun får økonomisk støtte til brannsikring av Disen Scene

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 7. juni 2023 besluttet å innvilge
kr.50.000 til ovennevnte prosjekt

Disen kulturvekttun eier fem bygg på et tun. De skal ha brannsikring på et av byggene, Disen Scene. Disen kulturvekttun er etablert i bygningsmassen fra gården Disen Vestre som strakte seg helt fra Åkersvika til den opprinnelige sentrumskvadraturen i Hamar by. Den opprinnelige helgården Disen ble delt i 2 gårder rundt år 1600 (Disen vestre og Disen østre). Det har vært dyrket korn på Disen helt siden bronsealderen.

Disen har i tiden etter gårdsdrift vært benyttet som bolig for flere familier, og som jernbaneskole og jernbanemuseum fram til 1956, da museet ble flyttet til Martodden.

Stiftelsen Disen kulturvekttun ble etablert på slutten av 1980-tallet da det bevaringsverdige tunet ble regulert til allmennyttig kulturformål i reguleringsplanen for Disen Gård. Stiftelsen skal i tillegg til å drifte og rehabilitere bygningsmassen på Disentunet, være et kraftsenter for kulturlivet i regionen, og leier ut atelier til et tjuetalls kunstnere og andre kulturvirksomheter, samt Buf-etat.

Det er nå om lag 45 mennesker som har en fast arbeidsplass på Disen kulturveksttun. I tillegg er det en rekke band, kor og korps som har fast øvingsscene der, og enda flere kulturprodusenter og frivillige organisasjoner som leier lokaler på prosjektbasis.

Det aktuelle bygget, Disen Scene, ble opprinnelig bygd som gymsal til Jernbaneskolen på 1920-tallet. Senere ble det blant annet benyttet som auksjonslokale og museumsbygg for Jernbanemuseet. På 1980-tallet, da det ble vedtatt å etablere et regionteater i Hedmark, ble bygget teaterverksted. Bygget ble tilført en «blackbox» og dette var hovedscenen til Hedmark Teater. Da kulturhuset på Hamar sto ferdig i 2014, flyttet regionteatret dit. Disen Scene fikk deretter akustiske oppgraderinger av scenerommet slik at det ble bedre tilpasset flere typer aktivitet, blant annet større musikkensembler. Lokalene benyttes i dag av korps, kor, teater og dansegrupper og bidrar til et mangfoldig kulturliv i Hamar og Innlandet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss