Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8261 Uttakleiv Grendelag får økonomisk støtte til restaurering av den gamle ferdavegen

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 7. juni 2023 besluttet å innvilge
kr.100.000 til ovennevnte prosjekt

Grendelaget ønsket tilskudd til oppussing av «Den gamle ferdavegen Uttakleiv – Haukland over fjellet.

På 1890-tallet kom behovet for å komme seg standsmessig til bygda og arbeidet med hest- og kjerrevei startet opp. Det var bygdas folk som tok initiativet.

Gamlevegen fra Uttakleiv til Haukeland
Vegen trenger omfattende restaurering, arbeidet skal utføres manuelt etter teknikk og material valg lokalt. Det skal graves opp 2 kisteveiter som er lagt plastrør i. Her skal det bygges steinsatte kiste veiter med lokkstein. Det medfølger også reparasjon av steinmurer som følge av kisteveitene. Det må renskes i veggrøfter og fall mot kisteveitene må lages. Det skal også bygges nye kisteveiter med veggrøfter som har fall mot disse. Det må finnes stein lokalt, som flyes inn med helikopter. Det skal også legges nytt toppdekket flere steder med naturgrus. Det må sannsynligvis flyes inn med helikopter i big-bags.

Det må utføres manuell vegetasjonsrydding av vegmurer og veggrøfter i ca 1600 meters lengde. Det må også utbedres vegmurer mange steder - som må taes ned og mures opp igjen med samme steinen. Arbeidet utføres av 4 Sherpaer, og en Norsk byggeleder. Det må til slutt foretaes en opprydding og utkjøring av boss.

Omtale fra Vestvågøy kommune
Vestvågøy kommune har et tett og svært godt samarbeid med bygda Uttakleiv gjennom grendelaget. De 20 fastboende legger ned et formidabelt arbeid for egen trivsel og for tilrettelegging og håndtering av en besøksmengde på flere hundre tusen pr år. Vestvågøy kommune og samfunnet for øvrig er helt avhengige av det lokale initiativet og gjennomføringsevnen folket på Uttakleiv viser, og støtter opp om arbeidet innenfor det handlingsrommet kommunen har som lokalsamfunnsutvikler og forvaltningsorgan.

Eggum, Unstad, Uttakleiv, Haukland og Vik har fra 2023 fått statusen som Utvalgt kulturlandskap i jordbruket (UKL). Navnet på UKL-området er "Yttersida av Vestvågøy". Uttakleiv har fått flere priser for sitt systematiske arbeid for å skjøtte kulturlandskapet, blant annet den nasjonale kulturlandskapsprisen i 2019.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss