Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8279 Christian Kvernsveen får økonomisk støtte til utbedring av damanlegg

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 7. juni 2023 besluttet å innvilge
kr. 35.000 til ovennevnte prosjekt

Dammen som regulerer Sagstusjøen er i en slik tilstand at det er behov for at den repareres. De siste åra har det vært begynnende lekkasjer som har blitt verre det siste året. For å kunne bevare det historiske damanlegget, vannstanden og naturmangfoldet i Sagstusjøen må dammen settes i stand. Sagstusjøen er et viktig friluftsområde som benyttes av mange og sjøen er nedslagsfelt til Sagstuåa som blant annet er viktig for ferskvannskreps.

Dammen som regulerer Sagstusjøen er en del av et gammelt fløteranlegg. På nedsida av dammen lå det ei sag som også ble regulert av dammen i Sagstusjøen. Dammen er tørrmurt i naturstein, antakeligvis en kistemur. På innsida av dammen er det påstøpt, det er denne delen det er behov for å utbedre. Dammen antas å være fra første halvdel av 1800-tallet, men alder er noe usikker. Det har vært mye aktivitet nedover Sagstuåa og dammen er et viktig ledd i tømmerfløting og møllevirksomhet videre nedover i åa.

Tidlig på 1990-tallet ble dammen reparert forrige gang. Da ble den påstøpt og tetta. Dette har holdt godt i over 30 år.

Sagstusjøen ligger sentralt til på skogen ved Årnes. Den er et mye brukt rekreasjonsområde av hyttefolk og turfolk. Øststranda jeger og fiskeforening (ØJFF) har vært aktive sida stiftinga i 1952 og har sida 1988 kalka sjøen og tilliggende vassdrag. Sida 1988 har foreningen satt ut ørret i sjøen for å skape mer aktivitet ved sjøen. Dette gjøres hvert år, i tillegg til at dette må forvaltes ved at det fiskes ut gjedde og småabbor. Dette gjøres som frivillig arbeid.

ØJFF har familiedager sommer og vinter hvor det er svært populært å delta. Ved Sagstusjøen har ØJFF også etablert ei brygge som er HC-tilrettelagt.

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom grunneier og Østranda jeger og fiskeforening. For å kunne redde dammen og opprettholde vannstanden i Sagstusjøen er det behov for å reparere dammen. Sagstusjøen må tappes ned, det må graves unna noe mudder ved damfoten. Videre skal dammen spyles og gjøres ren. Det er innhenta kompetanse på å reparere selve muren.

Notat fra Nes kommune: Nes kommunen vurderer at det er svært positivt at grunneier og ØJFF ønsker å sette i stand den gamle demning. Den er viktig å bevare med tanke på kulturminneverdien, men også for naturverdier og vannspeilet i Sagstusjøen. Svært mange bruker området til tur og rekreasjon, og ØJFF har blant annet familiedager ved sjøen. De gamle kulturminnene langs Sagstuåa er tilrettelagt med turveg og skilter.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss