Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8281 Fortidsminneforeningen - avd. Oslo og Akershus får økonomisk støtte til istandsetting av tårn og våpenhus ved Holdhus kirke

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 7. juni 2023 besluttet å innvilge
kr. 1 million til ovennevnte prosjekt

Holdhus kirke (kulturminne id 84596-1) er en langkirke av tre oppført i 1726. Kirken har en så utstrakt gjenbruk av middelaldermaterialer at den er automatisk fredet i medhold av kulturminneloven § 4. Kirken har et rikt historisk interiør og inventar. Innvendig har kirkens skip malt dekor fra 1700-tallet. Kirken har et flott inventar, med blant annet en prekestol fra 1570 og en katekismetavle fra 1590. Det eldste objektet i kirken er Holdhusmadonnaen fra 1400-tallet, den eneste bevarte malte steinskulpturen fra middelalderen i Norge.

Riksantikvaren uttalte nylig at Holdhus kirke «...er blant landets mest verdifulle og interessante kulturminner. Det er av stor betydning for felleskapet at denne kirken blir holdt ved like på en slik måte at kulturminneverdier ikke går tapt».

Kirken eies av Fortidsminneforeningen, som i 1900 kjøpte kirken av gårdbruker Hans Holdhus, som hadde kjøpt den i 1893 for å hindre riving. Kirken brukes i dag ukentlig for undervisning av Hålandsdalsdalen leirskole. I tillegg arrangeres det konserter og årlige gudstjenester og bryllup, samt omvisninger på sommer og høst. Fortidsminneforeningen er en frivillig og ideell kulturvernorganisasjon som siden 1844 har kjempet for bevaring av landets verdifulle kulturminner. Fortidsminneforeningen har stått fremst i kampen for å sikre og bevare viktige bygninger og bygningsmiljøer for ettertiden, og har i dette arbeidet ervervet eiendommer som ellers ville gått tapt.

Holdhus kirke ble i 2021 tilstandsvurdert av Norconsult etter NS 3424 nivå 2 som en del av et større prosjekt med standardiserte tilstandsvurderinger av foreningens kirker (vedlegg 2). Da tilstandsvurderingen ble utført hadde Fortidsminneforeningen allerede planlagt å gjøre flere tiltak på kirken. Til dette har foreningen mottatt vedtak om tilskudd på hhv. kr. 1 090 000,- fra Vestland fylkeskommune og kr. 400 000,- fra Riksantikvaren. Norconsults undersøkelser og rapport viste imidlertid at tilstanden på kirken var dårligere enn først antatt og foreningen måtte derfor gjøre en revurdering av prioritering av tiltak. I samråd med Riksantikvaren og Vestland fylkeskommune ble det besluttet å prioritere istandsetting av tårn og våpenhus.

Tradisjonshåndverker fra Hardanger Fartøyvernsenter har gjort en grundig vurdering av tilstand for tårn og våpenhus, samt utarbeidet forslag til utbedring av skader og kostnadsoverslag. Rapporten viser at tårn og våpenhus har alvorlige råteskader som følge av vanninntrenging gjennom tak og kledning. Råteskader i tårn og våpenhus må derfor utbedres, kledning og tak må repareres og kirken må overflatebehandles med tjære.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss