Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 8285 Norsk Forum For Bedre Innemiljø For Barn får økonomisk støtte til - Ny utgivelse av boken "Gode råd er grønne"

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 7. juni 2023 besluttet å innvilge
kr.250.000 til ovennevnte prosjekt

Norsk Forum for Bedre innemiljø for Barn – NFBIB, er en viktig pådriver ovenfor offentlige myndigheter og andre aktører i å styrke arbeidet med å bedre innemiljøet for barn i boliger, skoler, barnehager og institusjoner.

NFBIBs styre og ressurspersoner er fordelt utover hele landet, i Kristiansand, Bergen, Oslo, Gjøvik, Fenstad, Trondheim og Tromsø. NFBIB har i 25 år vært en nasjonal pådriver og veileder i tverrfaglige innemiljøspørsmål for barn. Det gjelder i saker knyttet til tekniske, medisinske og forvaltningsmessige problemstillinger.

Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB) får mange spørsmål om planter og allergi. For å hjelpe både privatpersoner og de offentlige etater utarbeidet vi denne håndboken, Gode råd er grønne, i 2005. Den er rikt illustrert, full av kunnskap, praktisk erfaring og gode eksempler. Målet den gang var å spre kunnskap og lage en bok som kan gi svar på de fleste spørsmål om plantevalg.

Boken Gode råd er grønne var først i sitt slag i verden, og flere land har brukt innholdet i sine råd til befolkningen. Nå er imidlertid boken utsolgt, men kunnskapen er fortsatt aktuell og sårt tiltrengt i befolkningen og ikke minst hos helsepersonell, i institusjoner, gartnere, begravelsesbyråer, blomsterhandlere og blomsterdekoratører.

Planter er viktige for alle
Mange undersøkelser har vist at nærhet til naturen virker positivt på vår fysiske og mentale helse. Det viser seg videre at folk som bor i naturnære omgivelser generelt har bedre helse og er mer fornøyde med livet enn mennesker som bor urbant. Grøntanlegg ved helseinstitusjoner viser seg å ha stor betydning for å redusere pasientenes stressnivå.

I de siste årene er det blitt trendy å ha mange grønnplanter i boligen og på kontoret. Budskapet er at grønne planter virker luftrensende. Det er både sant og ikke sant. Noen planter er luftrensende, andre ikke. Denne kunnskapen må vi formidle, og vi må formidle hvilke planter som gir gode grønne innemiljøer og som ikke gir allergi eller overfølsomhetsreaksjoner. Skal plantene brukes i barnemiljøer må vi i tillegg ta hensyn til om de er giftige eller om de stikker eller gir hudreaksjoner.

NFBIBs tverrfaglige Forum vil være bidragsytere til dette studiet/prosjektet.

De har med seg disse dyktige fagfolkene:
Pollenforsker Hallvard Ramfjord, NAAF har sin arbeidsplass ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim. Blomsterdekoratør og blomsterhandler Gunn Kristin Forseth tok mesterbrev i 2002 og har flere utmerkelser for sine blomsterarrangementer. Fotograf Laila Amdahl har drevet sin egen virksomhet og er premiert for sin dyktighet. Rune Stangeland (ASAP Media) med sin solide kompetanse på layout og IT, vil bearbeide og videreutvikle designet og tilpasse den gamle boken til en nettbasert versjon på NFBIBs nettside. Den nye og oppdaterte boken vil tilrettelegges for digitale utgave på www.bedreinnemiljoforbarn.no

Fra NFBIB vil disse være sentrale i prosjektet:
Pensjonert barnelege Roald Bolle med sin medisinske kompetanse, var aktivt med i Gode råd er grønne i 2005. Roald Bolle er fortsatt knyttet til UNN, selv om han i realiteten er pensjonist. Pensjonert overlege i arbeidsmedisin, Finn Levy, med spesiell kompetanse på innemiljø og arbeidsmiljø, vil være medredaktør. Pensjonert seniorrådgiver Marianne Bjerke blir prosjektleder og redaktør. Hun var med fra starten i NFBIB. Har vært prosjektleder og utgitt bøkene Gode råd på menyen, Gode råd er grønne og Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø.

Prosjektet: Gode råd er grønne 2
De skal lage en oppdatert utgave, digitalt tilgjengelig og med ny kunnskap
Dette prosjektet som vi nå søker om bidrag til er etterspurt både av fagfolk og legfolk. Prosjektet er rettet mot foreldre, helsepersonell og annet fagpersonell som gartnere og blomsterhandlere, som etterspør forumets faglige hjelp og råd. Tilbakemeldingene er mange og positive. Det er et unisont ønske om at boken nå må oppdateres til dagens kunnskap.

Den digitale boken vil være tilgjengelig på www.bedreinnemiljoforbarn.no
Nye kapitler med ny og oppdatert kunnskap vil legges ut løpende. Ved prosjektets sluttfase vil det være en helt ny digital bok som samlet legges ut med oppdatert kunnskap og nytt bildemateriale. Med andre ord, Gode råd er grønne 2.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Bogstadveien 7a,
Oppgang A2
Gaustadalleen 21
0355 OSLO

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss